Pudding chia z musem mango i bananem to szybki w przygotowaniu, sycący fit-deser. Dzięki zawartości m.in. kwasów omega-3, wapnia oraz żelaza i potasu, nasiona chia cechują się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Jedynie dwie łyżki stołowe chia, pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Puree z tropikalnego mango idealnie pasuje do tego deseru, zarówno w smaku, jak i w wyglądzie. Bo przecież jemy oczami. Tropikalny pudding chia z musem mango i bananem idealnie nadaje się jako deser lub drugie śniadanie, które spokojnie można przygotować dzień wcześniej i wziąć do pracy.
SKŁADNIKI
250 ml napoju roślinnego (u mnie owsiany)/ mleka krowiego
4 łyżki stołowe nasion chia
¼ wydrążonej laski wanilii
2 łyżki stołowe miodu/ syropu z agawy/cukru kokosowego
1 mango
1 banan
garść orzechów nerkowca
INSTRUKCJA
1. Nasiona chia wsypać do miski, zalać napojem roślinnym, dodać miód, laskę wanilii i dokładnie, energicznie wymieszać.
2. Odstawić na 15 minut, od czasu do czasu przemieszać, żeby nie powstały grudki.
3. W szklance ułożyć pokrojonego na plastry banana i zalać puddingiem.
3. Odstawić na minimum godzinę do lodówki, żeby stężał.
4. Mango obrać, pokroić na kawałki i zblendować na gładką masę. Wstawić do lodówki.
5. Przed podaniem wyjąć z lodówki. Na wierzch puddingu wlać mus mango i udekorować wszystko kawałkami owoców i orzechami nerkowca.