Klasyczne mini burgery

by Paula
Klasyczne mini burgery

W ostatnich latach burgery stały się jednym z najmodniejszych fast foodów. Tylko na naszej ulicy znajdują się trzy burgerownie. Ponieważ lubię podążać za trendami, nie mogło zabraknąć ich w moim menu. Oczywiście w mini wersji, żeby zostało miejsce na inne smakołyki. Klasyczne mini burgery są malutkie, apetyczne i bardzo efektownie wyglądają na imprezowym stole. Przygotowywałam je na wiele różnych imprez, zarówno dla znajomych, jak i dla mojej grupy studenckiej. Wszyscy byli zachwyceni ich wyglądem i smakiem. W ekspresowym tempie znikały ze stołów. Dzisiaj przepis na ich klasyczną wersję z serem cheddar, cebulką, sałatą, korniszonem i dwoma sosami do wyboru. Smacznego.

Przepis na bułki do mini burgerów tutaj

Sos Chipotle Majo z tego przepisu

Klasyczne mini burgery
Klasyczne mini burgery

Klasyczne mini burgery

Wydrukuj
Porcje: 16 szt.
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

Kotleciki
500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe, mieszane)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
2 łyżeczki musztardy (np. dijon)
¼ łyżeczki papryki słodkiej, kuminu rzymskiego, kolendry, majeranku
sól, pieprz do smaku

Dodatki:
ser cheddar (może być topiony w plasterkach)
czerwona cebula
sałata zielona
mini ogórki korniszone
jalapeno
sos barbecue
sos chipotle majo
wykałaczki dekoracyjne

INSTRUKCJA

1. Bułki pieczemy z przepisu powyżej.
2. Cebulę pokroić na bardzo drobną kostkę.
3. Mięso połączyć z cebulą, rozgniecionym ząbkiem czosnku, pietruszką, musztardą oraz przyprawami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ręce posmarować olejem lub oliwą (dzięki temu mięso lepiej się formuje) i uformować 16 małych kotlecików. Kotleciki powinny być dość płaskie.
4. Smażyć z obydwu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu lub grillować.
5. Czerwoną cebulę pokroić na plastry. Ser pokroić na plastry – mniej więcej wielkość bułki.
6. Bułeczki przeciąć na pół. Dolna część posmarować sosem BBQ lub chipotle majo. Układać: liść sałaty, plaster cebuli, kotlet, plasterek sera i jalapeno. Przykryć górna częścią bułki. Mini korniszona nadziać na wykałaczkę i włożyć ją w gotowego burgera (tak jak na zdjęciu).

WSKAZÓWKI

1. Jeżeli chcecie, żeby mini burgery były ciepłe, przed podaniem możecie włożyć je na kilka minut do piekarnika.
2. Jeżeli chcecie, żeby ser był roztopiony, pod koniec smażenia kotlecików układacie na ich wierzchniej części plasterki sera i przykrywacie patelnie pokrywką. Tak smażycie przez 1-2 minut. Po tym czasie wyłączacie palnik.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz