Pad thai z krewetkami i tofu

by Paula
Pad thai z krewetkami i tofu

Podróże po Tajlandii należą bez wątpienia do najpiękniejszych przeżyć w moim życiu. Jednym z powodów jest przepyszne, tajskie jedzenie. Do dzisiaj przypominam sobie te smaki, dlatego najchętniej wsiadłabym w samolot i tam wróciła. Będąc w Tajlandii, budziliśmy się każdego poranka, myśląc o tym, co będziemy jeść przez cały dzień. Nie mogliśmy się doczekać. Świeże składniki, zasada łączenie pięciu smaków (słodki, ostry, słony, kwaśny i nuta goryczy), pyszne, dojrzewające w słońcu owoce i warzywa sprawiają, że Tajlandia to prawdziwy raj dla wszystkich foodie. 

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na Pad Thai, czyli jedną z najbardziej znanych tajskich potraw. Smażony makaron ryżowy z jajkiem, można podawać z takimi dodatkami jak tofu, mięso z kurczaka lub krewetki. Do tego sos na bazie cukru palmowego, pasty z tamaryndowca i sosu rybnego. To oryginalny przepis od mojej tajskiej przyjaciółki, z którą pracowałam i spędziłam wiele wieczorów na wspólnym gotowaniu. Dzięki niej poznałam również berliński Thai Park, gdzie Tajlandczycy, spotykają się, gotują i sprzedają potrawy i napoje typowe dla ich kraju. O tym napisze Wam na pewno w oddzielnym poście.

Pad thai z krewetkami i tofu
Pad thai z krewetkami i tofu

Pad thai z krewetkami i tofu

Wydrukuj
Porcje: 2
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

Pad thai
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
200 g makaronu ryżowego
225 g krewetek
½ opakowania tofu (pokrojonego w kostkę)
garść kiełków soi lub fasoli mung
2 jajka
2 łyżki stołowe tłuszczu roślinnego

Sos
2 łyżki stołowe cukru palmowego/kokosowego lub trzcinowego
4 łyżki stołowe sosu rybnego
2 łyżki stołowe pasty z tamaryndowca (jeżeli jest w postaci koncentratu – 1 łyżeczka, inaczej będzie za kwaśne)
70 ml gorącej wody

Do dekoracji:
papryczka chili lub płatki chili
cebula dymka/kolendra
pokruszone orzeszki ziemne
kawałki limonki

INSTRUKCJA

1. Najpierw przygotować sos: pastę z tamaryndowca, sos rybny, cukier palmowy wymieszać z gorącą wodą, do powstania jednolitej konsystencji.
2. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.
3. Czosnek i cebulę drobno posiekać.
4. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać tłuszcz. Czosnek i cebulę lekko zarumienić. Dodać tofu, podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać krewetki i smażyć około 2 minut. Dodać makaron. Wszystko wymieszać razem, podsmażyć przez minutę i przesunąć na jedną stronę patelni.
5. Na wolnej części patelni wbić jajka, wymieszać i lekko podsmażyć, tak żeby białko się ścięło, ale żółtko było jeszcze płynne. Wymieszać z makaronem.
6. Wlać sos. Na koniec dodać kiełki. Jeszcze raz wszystko razem wymieszać i smażyć przez krótką chwilę.
7. Przełożyć na talerz, posypać drobno pokrojoną cebulą dymką, orzeszkami, udekorować plasterkami lub płatkami chili i kawałkiem limonki.
8. Ewentualnie można doprawić sosem rybnym.

WSKAZÓWKI

Ilość pasty z tamaryndowca zależy od tego czy jest to koncentrat czy gotowa pasta. Koncentrat jest gęsty i ma ciemno-brązowy kolor, dlatego dodajemy go mniej. Pasta natomiast jest jasno- brązowa.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz