Pierś z kurczaka w chrupiącym boczku, gniecione ziemniaki i surówka

by Paula
Pierś z kurczaka w chrupiącym boczku

Czy zdarza wam się zastanawiać, jaką surówkę zrobić do obiadu lub jakie dodatki podać do mięsa? Ja często mam dość tradycyjnych, gotowanych ziemniaków lub ryżu i tych samych surówek. Czas na coś nowego. W dzisiejszym poście przedstawię wam propozycję gotowego zestawu obiadowego. To prosty do wykonania przepis, który sprawdzi się również w trakcie tygodnia. Na talerzu króluje soczysta pierś z kurczaka nadziewana serem gorgonzola, owinięta w plastry chrupiącego boczku. Do tego podałam gniecione, pieczone ziemniaczki w pikantnych przyprawach. Całość uzupełniłam słodko-kwaśnym smakiem świeżej surówki z marchewki i ananasa. Jest nietypowe i bardzo smaczne. Dajcie znać, czy też tak sądzicie.

Pierś z kurczaka w chrupiącym boczku
Pierś z kurczaka w chrupiącym boczku

Pierś z kurczaka w chrupiącym boczku, gniecione ziemniaki i surówka

Wydrukuj
Porcje: 2
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

Kieszonki z piersi
2 pojedyncze piersi z kurczaka
30 g sera gorgonzola lub błękitny lazur
przyprawa do kurczaka: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, kumin rzymski, oregano, tymianek, pieprz cayenne, papryka wędzona, kurkuma, imbir (ewentualnie doprawić według własnych upodobań)
4-6 plastrów boczku wędzonego surowego (w zależności od wielkości piersi)
natka pietruszki

Gniecione ziemniaki
8 średnich ziemniaków
30 g oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
przyprawy do ziemniaków: sól, papryka słodka, papryka wędzona, rozmaryn, ząbek czosnku

Surówka z marchewki i ananasa
3 marchewki
1 jabłko
3 łyżki stołowe kawałków ananasa z puszki (odsączonego)
20 g soku z ananasa
40 g chrzanu
2 łyżki stołowe jogurtu greckiego
2 łyżki stołowe majonezu
sól do smaku

INSTRUKCJA

1. Najpierw przygotować ziemniaki i mięso.
2. Nieobrane ziemniaki bardzo dokładnie umyć i wysuszyć. Ugotować w osolonej wodzie. Powinny być dość miękkie, ale nie za bardzo.
3. Odcedzić, przełożyć do miski.
4. Przyprawy wymieszać z olejem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. ¾ tej mieszanki wylać na ziemniaki i wymieszać, żeby równomiernie obtoczyły się w tłuszczu. Ziemniaki układać na blaszce do pieczenie. Tłuczkiem do mięsa (talerzykiem, szklanką) rozgnieść je, uważając przy tym, żeby się nie rozpadły. Tak przygotowane posmarować pozostałym olejem, aby miały intensywniejszy smak. Najlepiej użyć do tego pędzelek silikonowy.
5. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć.
6. Przyprawy połączyć ze sobą w oddzielnej miseczce.
7. Każdą z piersi naciąć dość głęboko nożem, uważając przy tym, żeby ich całkowicie nie przeciąć. Doprawić mieszanką przypraw.
8. Ser pokroić na dwie części, najlepiej w słupki. Natkę pietruszki poszatkować. Nadziać kieszonki z kurczaka i owinąć każdą 2-3 plastrami boczku. W razie potrzeby zabezpieczyć wykałaczkami.
9. Ziemniaki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec 10 minut. Po tym czasie dołożyć piersi z kurczaka i piec kolejne 20 minut. Na sam koniec nastawić piekarnik na zapiekanie i dopiekać kolejne 10 minut.
10. W międzyczasie przygotować surówkę: marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać starte jabłko, ananasa i sok, chrzan, jogurt i majonez. Całość wymieszać, doprawić solą.
11. Ziemniaki, kieszonki z kurczaka i surówkę przełożyć na talerz i delektować się.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz