Rozgrzewająca zupa krem ze szpinaku i ziemniaków. Jej delikatny smak podkreśliłam dodając przyprawy, takie jak: gałka muszkatołowa, imbir i kumin rzymski. Dodatkowo, omlet wzbogaci jej smak i sprawi, że będzie bardziej pożywna. Spróbujcie sami. Smacznego!

SKŁADNIKI
Omlet:
2 jajka
100 ml mleka/napoju roślinnego (np. owsiany, migdałowy)
sól, pieprz
2 łyżki tłuszczu roślinnego
Zupa:
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
250 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
2 łyżki tłuszczu roślinnego
4 średniej wielkości ziemniaki
150 g szpinaku
900 ml wody
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
½ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki kuminu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
pestki dyni do dekoracji
INSTRUKCJA
1. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.
2. Omlet usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Z dwóch stron, na zloty kolor.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać. włoszczyznę obrać i rozdrobnić rozdrabniaczem do warzyw/ blenderem lub pokroić na drobne kawałki.
4. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Kiedy się zarumieni, dodać włoszczyznę i smażyć przez kolejne 5 minut.
5. W garnku zagotować wodę, dodać listek laurowy i ziele angielskie.
6. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
7. Do wrzącej wody dodać warzywa z patelni i ziemniaki. Gotować 15 minut na średnim ogniu, pod przykryciem.
8. Po tym czasie zupę doprawić imbirem, kuminem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
9. Dodać szpinak i gotować kolejne 10 minut.
10. Po upływie tego czasu wyłączyć palnik. Zupę zblendować, tak aby miała jednolita konsystencje. Spróbować i w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
11. Omlet pokroić na 8 równych części. Zupę nalać na talerz, udekorować kawałkami omletu i pestkami dyni.
12. Delektować się 😊