Żurek (nie) tradycyjny z chrupiącym boczkiem

by Paula
Żurek z jajkiem i chrupiącym boczkiem

W mojej kuchni stawiam na smak, dlatego często sięgam po tradycyjne receptury, eksperymentuję i próbuję nadać im nowego wyrazu. Żurek to jedna z najbardziej tradycyjnych, polskich zup. Moja niemiecka rodzina ją uwielbia, dlatego dla urozmaicenia, wymyślam jej nowe warianty. Dzisiaj przedstawiam Wam moją nietradycyjną wersje żurku. Wędzona kiełbaska, chrupiący boczek i suszone grzybki, sprawią, że odkryjecie jego smak na nowo.

Żurek z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Żurek (nie) tradycyjny z chrupiącym boczkiem

Wydrukuj
Porcje: 4
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

1 duża cebula
1 ząbek czosnku
20 ml oleju
800 g wody
150 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę
1 średnia kiełbasa wędzona
3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1 średniej marchewka starta na tarce
1 średniej wielkości pietruszka starta na tarce
6 grzybków suszonych (poprzednio namoczonych w wodzie na co najmniej 30 min)
500 g zakwasu na żurek
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
pieprz świeżo mielony do smaku
sól do smaku
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki chrzanu naturalnego
2 jajka ugotowane na twardo

INSTRUKCJA

1. Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. W połowie smażenia dodać kiełbasę pokrojona w plasterki i dusić razem, aż wszystko się zarumieni.
2. W garnku zagotować wodę i dodać w następującej kolejności: ziele angielskie i listek laurowy, podsmażoną cebulę, czosnek i kiełbasę, pokrojone w kostkę ziemniaki, starta marchewkę i pietruszkę oraz grzybki, poprzednio namoczone w wodzie. Całość gotować ok 10 minut.
3. W międzyczasie podsmażyć na rozgrzanym oleju boczek, tak żeby był chrupiący.
4. Do zupy dodać sól, pieprz i na koniec wlać zakwas. Wszystko przemieszać i gotować kolejne 10 minut. Na zakończenie gotowania dodać majeranek i chrzan.
5. Całość wymieszać i sprawdzić smak. Ewentualnie doprawić. Tak jak pisałam w moich poprzednich przepisach, smak należy sprawdzić, wlewając mała ilość zupy do miseczki, odczekać chwilę aż nie będzie taka gorąca i wtedy spróbować (próbując gorącej potrawy, nie wyczujemy prawidłowo, czy coś jest słone, czy nie).
6. Zupę nalać do talerzy i udekorować cząstkami jajka i chrupiącym boczkiem. Smacznego.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz