Sos tatarski- świetny dodatek do jajek

by Paula
Sos tatarski- świetny do jajek

Sos tatarski to jedna z tych rzeczy, której nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole. Podaję go jako dodatek do jajek oraz wędlin. W przeciwieństwie do innych majonezowych sosów nie jest mdły, dlatego tak bardzo go lubię. Charakterystycznego smaku dodają mu marynowane grzybki, ogórek korniszony i cebulka. Sos tatarski przyrządzam nie tylko na Wielkanoc. W codziennej kuchni świetnie smakuje z ziemniakami w mundurkach, na kanapce, jako dodatek do smażonej ryby lub tak, jak podają w Czechach – z frytkami i smażonym serem. Polecam spróbować, jego smak na pewno was zachwyci.

Sos tatarski- świetny do jajek

Sos tatarski

Wydrukuj
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

100 g majonezu
200 g jogurtu greckiego
3 łyżki posiekanych marynowanych grzybków (ok 6-7 sztuk)
2 większe ogórki korniszone
1 mała cebula
sól, pieprz, cukier puder do smaku

INSTRUKCJA

1. Ogórki, grzybki i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
2. Majonez wymieszać z jogurtem greckim, doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem. Dodać grzybki, korniszony i cebulkę. Wymieszać.
3. Podawać jako dodatek do wędlin, jajek, kanapek lub według własnych upodobań.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz