Spaghetti w sosie pomidorowym z burratą

by Paula
Spaghetti z burratą w sosie pomidorowym

Spaghetti w sosie pomidorowym z burratą to z pewnością jedna z najprostszych i najpyszniejszych potraw, które gotuję. Pewnie pomyślicie sobie, co może być aż tak pysznego w standardowym makaronie i pomidorach. Sekret tkwi w przygotowaniu. Do tej pory przyrządzałam sos pomidorowy, którym polewałam ugotowany wcześniej makaron. Smakowało dobrze, ale czegoś mi brakowało. Dlatego wpadłam na pomysł, żeby spaghetti ugotować w sosie pomidorowym. To był bez wątpienia strzał w dziesiątkę. Jeszcze bardziej intensywny smak i idealna konsystencja. Do tego dodatek bazylii, która zapewnia cudowny aromat. Spaghetti podaję z kremową burratą.

To włoski ser pochodzący z Andrii, miejscowości położonej w regionie Apulia, który na pierwszy rzut oka przypomina mozzarellę. Burrata należy do świeżych serów typu pasta filata, której technika produkcji podobna jest do produkcji mozzarelli. Burrata wypełniona jest w środku kremowym nadzieniem, zwanym stracciatella. To postrzępione kawałki mozzarelli, wymieszane ze śmietaną. Na zakończenie burratę zawiązuje się, jak mały woreczek i przechowuje w solance. Nazwa burrata pochodzi od kremowego, maślanego nadzienia (burro – masło).  Źródło. Jeżeli będziecie kiedyś w tych rejonach polecam koniecznie spróbować burratę, ponieważ tam kupicie ją najświeższą.

Masz ochotę na więcej dań z makaronem? Zobacz też kremowy makaron a’la carbonara.

Spaghetti z burratą
Spaghetti z burratą w sosie pomidorowym

Spaghetti w sosie pomidorowym z burratą

Wydrukuj
Porcje: 2
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

1 średnia cebula (ok. 70-80 g)
10 g bazylii (dwa listki zostawić do dekoracji)
1 duży ząbek czosnku
½ papryczki chili (opcjonalnie)
650 g świeżych, dojrzałych pomidorów (w zimie ewentualnie pomidory z puszki)
100 ml wody
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu
200 g makaronu typu spaghetti
1 opakowanie sera typu burrata
oliwa z oliwek

INSTRUKCJA

1. Cebulę, czosnek, chili (opcjonalnie) i bazylię drobno posiekać.
2. Pomidory pokroić w większą kostkę.
3. W garnku rozgrzać tłuszcz. Cebulę, czosnek i chili krótko podsmażyć, na lekko złoty kolor. Dodać bazylię i pomidory. Dusić do czasu, gdy pomidory będą miękkie i zaczną się rozpływać. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
4. Wyłączyć palnik. Dolać wodę i na niskich obrotach zblendować zawartość garnka (ostrożnie, żeby nie pryskało). Sos pomidorowy powinien mieć jednolitą konsystencję.
5. Ponownie włączyć palnik. Do gotującego się sosu włożyć makaron. Pod wpływem ciepła makaron coraz bardziej będzie zanurzał się w sosie. Od czasu do czasu przemieszać, żeby się nie posklejał.
6. Gdy makaron całkowicie zanurzy się w sosie, gotować około 12 minut, często mieszając. Czas gotowania uzależniony jest od grubości (numeru) makaronu. Im cieńsze nitki, tym krótszy czas gotowania. Sprawdzać, czy nie przywiera i ewentualnie podlać wodą.
7. Pod koniec czasu sprawdzić konsystencje makaronu. Jeżeli będzie zbyt twardy, wydłużyć gotowanie.
8. Burattę odsączyć i przekroić na pól.
9. Gotowy makaron przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć połówkę burraty i udekorować listkiem bazylii.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

2 komentarze

Ewka 26 stycznia 2021 - 22:42

Na zdjeciu sa pomidorki daktylowe? W tym daniu takie najbardziej polecasz?

Odpowiedz
Paula 27 stycznia 2021 - 19:35

Latem najlepsze są dojrzale, zwykle pomidory. Zima używam czasem daktylowych, bo tylko one maja smak pomidora lub mieszam z pomidorami z puszki.

Odpowiedz

Zostaw komentarz