Kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem żółtym

by Paula
Kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem żółtym

Szukacie szybkiej i prostej przekąski na świąteczny stół?  Polecam  kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem żółtym. Jest to przepis, który od bardzo dawna gości w naszej kuchni, dlatego jest stałym punktem wielkanocnego menu. Dzięki połączeniu pieczarek, cebuli, sera i ziół prowansalskich, filet z kurczaka nabiera interesującego smaku. Kotleciki są apetycznie przysmażone, chrupiące, dlatego efektownie prezentują się na stole. Jeszcze lepiej smakują z sosem chrzanowym, który znajdziecie w moim darmowym ebooku. Koniecznie musicie spróbować, z pewnością skradną Wasze serca 🙂

Kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem żółtym
Kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem żółtym

Kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem żółtym

Wydrukuj
Porcje: 10 sztuk
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

2 filety pojedyncze z kurczaka
średnia cebula
2 jajka
200g sera żółtego
7-8 większych pieczarek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
tłuszcz do smażenia

INSTRUKCJA

1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do większej miski i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
2. Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodać do kurczaka.
3. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Dodać do pozostałych składników.
4. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dodać jajka, mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu tak, jak placki ziemniaczane na zloty kolor.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz