Ciasto na pizzę na grubym spodzie

by Paula
ciasto na pizzę na grubym spodzie

Lubcie pizzę? Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto na pizzę na grubym spodzie prosto z pizzerii w Chicago. Kumpel mojego taty pracował tam i po powrocie do Polski podzielił się tajemniczą recepturą. Było to bardzo dawno temu, ale jak dotąd nie jadłam lepszej pizzy amerykańskiej. Od tamtej pory serwowałam ją na wielu imprezach i spotkaniach ze znajomymi i nawet zyskała opinię lepszej niż z naszej lokalnej pizzerii.

W przeciwieństwie do pizzy włoskiej, ciasto jest puszyste, wyrośnięte, o chrupiących brzegach. Przede wszystkim jest proste do wyrobienia, miękkie i elastyczne. Ze względu na fakt, że do ciasta dodaje się mleko i cukier, zyskuje ono ciekawy smak. Na koniec dodam, że z tego przepisu możecie zrobić nie tylko pizzę. Ja wykorzystuję go do przyrządzenia kulebiaków, drożdżowych, nadziewanych pierożków, foccaci lub bułek.  

pizza na grubym cieście
ciasto na pizzę na grubym spodzie

Ciasto na pizzę na grubym spodzie

Wydrukuj
Porcje: 1 duża pizza
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

400 g mąki
1 szklanka ciepłego (nie może być gorące) mleka
1/3 kostki drożdży (ok. 13-15 g)
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki stołowe oleju/oliwy z oliwek

INSTRUKCJA

1. Mąkę przesiać do większej miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Zalać mlekiem i wyrobić na jednolite ciasto. Po koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być miękkie, lekko lepiące się.
2. Miskę przykryć bawełnianą ścierką i odstawić na 40 minut w cieple miejsce, do wyrośnięcia.
3. Blaszkę do pieczenia nasmarować tłuszczem roślinnym. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i uformować, rozciągając je palcami na okrągły placek. Brzegi zostawić grubsze, a środek cieńszy.
4. Po uformowaniu, widelcem podziurkować środek pizzy. Wyłożyć ulubione składniki (np. sos pomidorowy, ser mozzarella, salami, pieczarki). Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz