Lubcie pizzę? Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto na pizzę na grubym spodzie prosto z pizzerii w Chicago. Kumpel mojego taty pracował tam i po powrocie do Polski podzielił się tajemniczą recepturą. Było to bardzo dawno temu, ale jak dotąd nie jadłam lepszej pizzy amerykańskiej. Od tamtej pory serwowałam ją na wielu imprezach i spotkaniach ze znajomymi i nawet zyskała opinię lepszej niż z naszej lokalnej pizzerii.
W przeciwieństwie do pizzy włoskiej, ciasto jest puszyste, wyrośnięte, o chrupiących brzegach. Przede wszystkim jest proste do wyrobienia, miękkie i elastyczne. Ze względu na fakt, że do ciasta dodaje się mleko i cukier, zyskuje ono ciekawy smak. Na koniec dodam, że z tego przepisu możecie zrobić nie tylko pizzę. Ja wykorzystuję go do przyrządzenia kulebiaków, drożdżowych, nadziewanych pierożków, foccaci lub bułek.
SKŁADNIKI
400 g mąki
1 szklanka ciepłego (nie może być gorące) mleka
1/3 kostki drożdży (ok. 13-15 g)
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki stołowe oleju/oliwy z oliwek
INSTRUKCJA
1. Mąkę przesiać do większej miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Zalać mlekiem i wyrobić na jednolite ciasto. Po koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być miękkie, lekko lepiące się.
2. Miskę przykryć bawełnianą ścierką i odstawić na 40 minut w cieple miejsce, do wyrośnięcia.
3. Blaszkę do pieczenia nasmarować tłuszczem roślinnym. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i uformować, rozciągając je palcami na okrągły placek. Brzegi zostawić grubsze, a środek cieńszy.
4. Po uformowaniu, widelcem podziurkować środek pizzy. Wyłożyć ulubione składniki (np. sos pomidorowy, ser mozzarella, salami, pieczarki). Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.