W przeciwieństwie do kupnych słodyczy, domowe batoniki musli są świetnym źródłem energii. Są zdrowe i pożywne, a do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy pokroić składniki, wymieszać, uformować i odstawić do lodówki. Batoniki musli najlepiej przygotować wieczorem, ponieważ przez całą noc w lodówce składniki zdążą się ze sobą połączyć i nabiorą odpowiedniej konsystencji. Ta porcja wystarczyła mi na dwa tygodnie. Codziennie miałam pyszną i zdrową przekąskę do pracy. Bez wątpienia dadzą radę zastąpić szybkie śniadanie, w te dni, w które się spieszymy. Idealne również jako przekąska przed wysiłkiem fizycznym.
SKŁADNIKI
200 g daktyli
100 g posiekanych orzechów (laskowych, włoskich, ziemnych)
60 g płatków migdałów
200 g płatków owsianych
30 g żurawiny
5 łyżek stołowych siemienia lnianego
1 łyżeczka cynamonu
150 g płynnego miodu/syropu z agawy/syropu klonowego
120 g dobrej jakości masła orzechowego
INSTRUKCJA
1. Daktyle pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do większej miski. Dodać orzechy, płatki migdałów, płatki owsiane, żurawinę oraz siemię lniane.
2. Na wolnym ogniu podgrzać masło orzechowe z miodem lub innym słodem. Gdy tylko składniki rozpuszczą się i połączą, wyłączyć palnik. Dodać cynamon i wymieszać.
3. Przygotowanym płynem zalać suche składniki i dokładnie wymieszać.
4. Kwadratowa foremkę (około 26 cm) lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połączone składniki. Zwilżonymi w wodzie rękami docisnąć masę równomiernie do foremki. Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki (u mnie stało całą noc i uważam, że im dłużej stoi, tym lepiej smakuje).
5. Schłodzoną masę pokroić na kawałki. Przechowywać w lodówce.