Sernik z brzoskwiniami

by Paula
Sernik z brzoskwiniami

Sernik to jedno z najbardziej znanych ciast. Zarówno w Polsce, jak i w Niemczech nie spotkałam jeszcze osoby, która go nie lubi. Moja dzisiejsza propozycja to klasyczny sernik z brzoskwiniami. Pyszne ciasto na kruchym spodzie, z kremową, puszystą masą twarogową. Jako dodatek brzoskwinie, które bez wątpienia do sernika pasują. Ciasto jest proste w wykonaniu i zawsze się udaje. Z pewnością wpiszecie go do swojego zeszytu z przepisami. 

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Wydrukuj
Porcje: jedno ciasto
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

Spód
450 g mąki
150 g cukru
200 g masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa
1 kg zmielonego twarogu lub twarogu w wiaderku
200 g cukru
4 jajka
1 budyń śmietankowy
skórka starta z jednej cytryny oraz sok z niej wyciśnięty
cukier waniliowy
¾ puszki brzoskwiń

INSTRUKCJA

1. Spód: Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. 1/3 ciasta odłożyć. Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę (u mnie 36x20 cm).
2. Z pozostałego ciasta wyciąć paski o szerokości 2 cm, różnej długości.
3. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
4. Żółtka jajek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo twaróg, następnie budyń, skórkę z cytryny i sok. Na koniec powoli dodać pianę z białek, delikatnie mieszając.
5. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na spodzie sernika. Na brzoskwinie wyłożyć masę serową.
6. Następnie na wierzchu masy ułożyć wycięte paski ciasta. Należy ułożyć je po skosie, zaczynając od najmniejszego.
7. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec kolejne 50 minut. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto w środku, aż trochę ostygnie. Jeżeli wyciągniemy ciasto za szybko, może opaść.
8. Po wyjęciu ciasta z piekarnika okroić brzegi blaszki.

Wskazówka: Jeżeli używacie sera w wiaderku, który jest dość rzadki, dodajcie do masy serowej dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz