Wegański gulasz z batatów- jednogarnkowy

by Paula
Wegański gulasz z batatów

W mojej kuchni staram się przyrządzać różnorodne potrawy, zarówno te mięsne, jak i wegetariańskie. Ze względu na fakt, że dużo podróżuję, podczas gotowania inspiruję się kuchniami świata. Wegański gulasz z batatów, to mieszanka wpływów azjatyckich i meksykańskich. Podczas jego przygotowania inspirowałam się moimi ulubionymi potrawami, jak curry, chili con carne i butter chicken. W przeciwieństwie do nich stworzyłam wersję wegańską. Dzięki zwartości czerwonej fasoli i soczewicy mój gulasz jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Słodki smak batatów idealnie współgra z kremowym masłem orzechowym. Żeby nie było mdło dodałam kwaśne pomidory i ostre chili. Zielona papryka i kolendra dodają intensywności. Te słodko-kwaśno-ostre połączenie smaków sprawia, że to jedna z tych potraw, których nie można przestać jeść.

Wegański gulasz z batatów

Wegański gulasz z batatów- jednogarnkowy

Wydrukuj
Porcje: 4
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

1 średnia cebula (80-90 g)
1 duży ząbek czosnku
1 papryka zielona (150-200g)
½ papryczki chili zielonej lub czerwonej (opcjonalnie)
400 g batatów
400 g pomidorów krojonych z puszki lub passaty pomidorowej
300 ml wody
80 g masła orzechowego (najlepiej crunchy)
5 łyżek stołowych czerwonej soczewicy (80g)
1 puszka fasoli czerwonej
sól, pieprz cayenne do smaku
świeża kolendra

INSTRUKCJA

1. Cebulę, chili i paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Bataty pokroić w grubsza kostkę.
2. Cebulę, chili, czosnek i paprykę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na głębokiej patelni. Gdy cebula zacznie się szklić, dodać bataty. Smażyć 5-7 minut.
3. Na patelnię dodać pomidory, masło orzechowe, wodę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, żeby masło orzechowe się rozpuściło.
4. Dusić 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie soczewicę wypłukać w zimnej wodzie.
5. Dodać do gulaszu, wymieszać i gotować kolejne 15 minut. Od czasu do czasu mieszać, żeby nie przywierało. Ewentualnie podlać wodą.
6. Dodać czerwoną fasolę i gotować kolejne 5 minut.
7. Przełożyć na talerz, posypać świeżą kolendrą.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz