Kotlety jajeczne z puree i sosem gorgonzola

by Paula
Kotlety jajeczne z puree ziemniaczano-marchewkowym

 W dzisiejszym poście przedstawię Wam propozycje gotowego zestawu obiadowego. Kotlety jajeczne z puree ziemniaczano-marchewkowym to pomysł na smaczny, bezmięsny obiad. Ponieważ lubię intensywne smaki kotlety podaję z sosem z sera gorgonzola. Moim zdaniem świetnie podkreśla smak jajek. Całość bardzo dobrze uzupełnia surówka z kiszonej kapusty. Jej kwasowość przełamuję poprzez dodanie jabłka i cukru. Ze względu na fakt, że zarówno kotlety, jak i puree ziemniaczano-marchewkowe są bardzo delikatne, idealnie nadają się na obiad dla dzieci.

 

Kotlety jajeczne z puree ziemniaczano-marchewkowym
Kotlety jajeczne z puree ziemniaczano-marchewkowym

Kotlety jajeczne z puree ziemniaczano-marchewkowym

Wydrukuj
Porcje: 4 porcje
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

Kotlety z jajek (8 sztuk)
6 jajek ugotowanych na twardo
mały pęczek szczypioru i natki pietruszki
½ chili (opcjonalnie)
1 jajko
1 łyżka bulki tartej plus trochę do panierowania
sól, pieprz

Puree ziemniaczano-marchewkowe z imbirem
650 g ziemniaków
350 g marchewki
250 ml mleka
150 ml wody
sól do smaku
30 g masła
3 cm imbiru
2 szczypty gałki muszkatołowej

Surówka z kapusty
250 g kapusty kiszonej
1 marchewka
1 małe jabłko
1 łyżka cukru
20 g oleju lub oliwy
sól, pieprz do smaku

Sos z gorgonzoli
125 g sera gorgonzola lub błękitny lazur
200 ml słodkiej śmietany 12-18 %
sól, pieprz do smaku

INSTRUKCJA

1. Najpierw przygotować surówkę. Do kiszonej kapusty dodać startą na tarce marchewkę, następnie cukier. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać starte na tarce jabłko, oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
2. Przygotowanie kotletów: pietruszkę, szczypiorek i chili posiekać na bardzo drobno. Jajka pokroić na drobne kawałki. Przełożyć do większej miski, dodać zieleninę, chili, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać. Z masy jajecznej uformować 8 kotletów. Obtoczyć w bułce tartej. Odstawić.
3. Przygotowania puree: Obrane ziemniaki i marchewkę pokroić w cienkie plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem. Dodać sól. Gotować 35 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Uważać, żeby mleko nie wykipiało. Kiedy warzywa będą miękkie, wyłączyć palnik. Dodać masło, starty na drobnej tarce imbir i gałkę muszkatołową. Zblendować na wolnych obrotach, uważając przy tym, żeby puree nie było zbyt kremowe.
4. Pod koniec gotowania puree, na rozgrzanym tłuszczu usmażyć kotlety jajeczne i przygotować sos. Na patelnię wlać śmietanę, zagotować. Następnie dodać pokrojony na mniejsze kawałki ser i mieszać do czasu aż się dokładnie rozpuści. Doprawić solą i pieprzem.
5. Na talerzu podajemy puree, kotlety jajeczne polane sosem gorgonzola oraz jako dodatek surówkę z kiszonej kapusty. Smacznego!

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz