Krem z białej czekolady z musem malinowym

by Paula
Krem z białej czekolady z musem malinowym

Już niedługo walentynki i z pewnością zastanawiacie się, co pysznego przygotować na romantyczną kolację. Przepisy na dania główne znajdziecie tutaj:

Stek z polędwicy wołowej z sosem z zielonego pieprzu

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami moim pomysłem na lekki i pyszny deser: krem z białej czekolady z musem malinowym. Podstawą jest biała czekolada i śmietanka, a ponieważ walentynki kojarzą się z rożnymi odcieniami czerwieni, dodałam maliny. Deser jest przepyszny. Jestem pewna, że wasz/-a partner/-ka będą pod wrażeniem.  Krem z białej czekolady z musem malinowym testował mój facet, po czym jeszcze bardziej podziwia mój talent kucharski.  Wszystko zgodnie z zasadą „przez żołądek do serca”.

Krem z białej czekolady z musem malinowym
Krem z białej czekolady z musem malinowym

Krem z białej czekolady z musem malinowym

Wydrukuj
Porcje: 2
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

70 ml śmietany 30%
80 g białej czekolady
250 g serka twarogowego homogenizowanego (z wiaderka)
30 g cukru pudru
250 g mrożonych lub świeżych malin (opcjonalnie 1 łyżka stołowa cukru)
gałązka mięty do dekoracji

INSTRUKCJA

1. Maliny pozostawić do rozmrożenia.
2. Białą czekoladę, śmietankę i cukier przełożyć do garnka. Podgrzewać na bardzo słabym ogniu, ciągle mieszając, tak żeby czekolada się rozpuściła i wszystkie składniki połączyły ze sobą.
3. Ostudzić do temperatury pokojowej.
4. Dodać twaróg i wymieszać mikserem na gładką masę.
5. Deser przełożyć do szklanych pucharków. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
6. Rozmrożone maliny zmiksować blenderem, aby powstała konsystencja musu. Ewentualnie dodać łyżkę cukru i wymieszać.
7. Przed podaniem krem z białej czekolady polać musem malinowym. Udekorować gałązka mięty.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz