Bruschetta (wymawiamy brusketta) to jedna z najbardziej znanych włoskich przekąsek. We Włoszech często podaje się ją do aperitivo. Co to takiego? Aperitivo narodziło się w 1786 roku w Turynie. W latach 80-tych na stale zagościło we włoskich barach. Od tamtej pory stanowi nierozłączną część kultury włoskiej. To napój lub koktajl, z alkoholem (lub bez), który pije się w barach pomiędzy godziną 18 a 20. Na celu ma zwiększenie apetytu przed kolacją. Aperitvo to okazja do spotkań i swobodnych rozmów z przyjaciółmi, rodziną lub znajomymi. Najczęściej klasyczne aperitivo to gorzkie w smaku drinki, jak aperol spritz, crodino, aperol, negroni. Do apertivo podaje się jedzenie typu finger food: w tym bruschettę, kawałki pizzy, mini panini, foccacię. Najczęściej to, co nie zeszło w barze w ciągu dnia. Byłam też barach, w których przekąski do aperitivo podawane są w formie bardzo okazałego stołu szwedzkiego. Z związku z tym zjedzenie kolacji nie było możliwe.
A wracając do bruschetty, w Toskanii podaje się ją w restauracjach jako antipasto (przystawka). Najczęściej trzy rodzaje: z pomidorami, z prawdziwkami lub pasztetem.
Bruschetta to bez wątpienia jedna z najszybszych i najłatwiejszych w przyrządzeniu przekąsek. Idealnie nadaje się na imprezy i jako przystawka do obiadu lub kolacji. Dzisiaj pokaże wam, jak przygotować ją w dwóch smakach: z pomidorami, nutą bazylii i czosnku oraz z moja ukochaną burratą i anchois (acciughe). Wersje z burratą pierwszy raz spróbowałam w małym barze w Camogli w regionie Liguria. Pamiętam, że byłam tym pomysłem zachwycona i od razu wprowadziłam go do swojego menu. Myślę, że też ją polubicie.



SKŁADNIKI
Bruschetta z pomidorami, nuta bazylii i czosnku
4 kawałki bagietki
1 duży pomidor
½ sredniej czerwonej cebuli
ząbek czosnku
kilka listkow bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Bruschetta z burattą i anchois
4 kromki bagietki
burrata
4 filety anchois w oliwie z oliwek (dobrej jakości)
suszone oregano
oliwa z oliwek
INSTRUKCJA
Bruschetta z pomidorami, nuta bazylii i czosnku
1. Pomidory i cebule pokroić w drobna kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekać. Dodać oliwę, sól i pieprz i wszystko razem wymieszać.
2. Bagietkę przypiec w tosterze lub w piekarniku na jasno zloty kolor. Jeżeli przypiekamy w piekarniku, posmarować wierzch oliwą z oliwek przed pieczeniem. Jeżeli przypiekamy w tosterze po upieczeniu.
3. Mieszankę pomidorową ułożyć na kromkach bagietki, posypać listkami bazylii.
Bruschetta z burattą i anchois
1. Bagietkę przypiec w tosterze lub w piekarniku na jasno zloty kolor. Jeżeli przypiekamy w piekarniku, posmarować wierzch oliwą z oliwek przed pieczeniem. Jeżeli przypiekamy w tosterze po upieczeniu.
2. Burratę pokroić na kawałki lub rozerwać ręką na kawałeczki. Na gotową bagietkę wyłożyć burratę i anchois. Posypać suszonym oregano. Ewentualnie polać oliwą z oliwek.
Wskazówka: Burratę można kupić w Lidlu i czasem widuję ją w Biedronce.