Tatar z łososia podany na guacamole

by Paula
Tatar z łososia podany na guacamole

Kilka dni temu zamówiłam łyżki do finger food. Widziałam zdjęcie w Internecie i koniecznie zapragnęłam je mieć. Gdy tylko przyszły, jak najszybciej chciałam je wypróbować. Uznałam, że dobrze nada się do tego tatar z łososia, który często podaję na różnych imprezach. Zastanawiałam się, jak będzie prezentował się na łyżce. Ponieważ miałam ochotę jakoś urozmaicić tę przystawkę i nadać jej nowego smaku, zdecydowałam się połączyć tatar z łososia z moim ulubionych guacamole. Efekt mnie zaskoczył. Z pewnością stanie się to moim imprezowym hitem. Jak na razie testował mój facet. Już nie mogę doczekać się, kiedy będę miała okazje zaprezentować tatar z łososia na guacamole przed większą publiką.

Tatar z łososia podany na guacamole

Tatar z łososia podany na guacamole

Wydrukuj
Porcje: 8-10 małych porcji
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

250 g świeżego filetu z łososia dobrej jakości
1 cytryna
1 łyżeczka musztardy, np. dijon lub francuskiej
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypiorek z dymką
świeżo mielona sól i pieprz do smaku

Guacamole
1 duże, dojrzałe awokado
1 mała czerwona cebula
1 papryczka chili
3 małe pomidorki koktajlowe
2 łyżki stołowe soku z limonki
świeża kolendra
sól, pieprz cayenne

INSTRUKCJA

1. Łososia pokroić w bardzo drobną kostkę. Skropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Dodać musztardę, miód i pokrojony drobno szczypiorek. Wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
2. Awokado pokroić na mniejsze kawałki, wyjąć ze skórki i przełożyć do miseczki. Rozgnieść widelcem. Kolendrę drobno posiekać. Pomidorki pokroić w drobną kostkę. Z chili oddzielić pestki i pokroić na mniejsze części. Dodać do awokado. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem cayenne.
3. Podawać najlepiej na łyżeczkach przystawkowych: guacamole, następnie tatar z łososia. Na koniec ozdobić szczypiorkiem.

WSKAZÓWKI

1. Nie polecam łososia wędzonego, zupełnie zmieni smak potrawy.
2. Guacamole najlepiej przyrządzić tuz przed podaniem, na świeżo, ponieważ awokado szybko traci ładny, zielony kolor.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz