Sałatka z bakłażanem i serem feta to inspiracja na pyszny i zdrowy posiłek. Z pewnością nadaje się na lekki lunch lub na kolację. Orientalna, intensywna w smaku, uzależniająca. Dressing z pasty sezamowej tahini świetnie współgra z innymi składnikami, podkreśla ich smak i nadaje intensywności. Ze względu na fakt, że jestem fanką kuchni tajskiej, przy przegotowaniu sosu, zastosowałam zasadę łączenia pięciu smaków: słodkiego (miód), słonego (sól), ostrego (pieprz cayenne), nuty goryczy (tahini) i kwaśnego (jogurt i sok z limonki). Bakłażany usmażyłam w większej ilości oliwy z oliwek, ponieważ chciałam, żeby były idealnie miękkie i miały chrupiąca skórkę. To warzywo świetnie komponuje się ze słonym smakiem sera feta i kremowym sosem. Spróbujecie raz i jestem pewna, że będzie gościć na Waszych stołach regularnie. Czekam na Wasze opinie.
SKŁADNIKI
250 g mieszanki salat (lub ulubionej sałaty)
250 g bakłażana
100 g sera feta
1 pomidor
1 mała cebula czerwona
½ papryki czerwonej
świeża kolendra
oliwa z oliwek
10 g masła
sól, pieprz
Sos sezamowo-jogurtowy
2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
6 łyżek stołowych jogurtu
2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
sól, papryka słodka, pieprz cayenne
INSTRUKCJA
1. Bakłażany pokroić w kostkę. Usmażyć w większej ilości tłuszczu na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać masło. Gdy się roztopi, wymieszać i wyłączyć palnik. Bakłażany przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Lekko przyprawiać solą i pieprzem.
2. Pomidory, cebulę, paprykę i ser feta pokroić w kostkę. Kolendrę drobno posiekać.
3. Do miseczki dodać jogurt, tahini, sok z cytryny lub limonki, miód oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
4. Na talerzu wyłożyć sałatę. Na niej układać warzywa. Na wierzchu wyłożyć ser feta i bakłażana. Polać sosem i posypać kolendrą.
1 komentarz
Pyszna ta salatka !