Bowl z batatami – idealny jako lunchbox

by Paula
Bowl z batatami – idealny jako lunchbox

Po świątecznych potrawach i majonezowych sosach, czas na lekkie posiłki. Do pracy często przygotowuje rożnego rodzaju bowls. Co to takiego? Food bowl to rodzaj jedzenia w misce. Zawiera węglowodany, np. kasze, bataty, makaron, ryż. Do tego można dodać białko: mięso, rybę, rośliny strączkowe, jajka, tofu. Podstawą są również świeże warzywa, jak: szpinak, pomidory, papryka, sałata oraz zioła. Smak wzmacnia odpowiednio dobrany dressing lub sos. W jakiej postaci, kompozycji i proporcjach chcecie dodać składniki, zależy tylko od waszych upodobań i fantazji. Do moich ulubionych należy bowl z pieczonymi batatami. To przede wszystkim zdrowy, pełnowartościowy i szybki pomysł na lunch, obiad lub kolację. Bowl z batatami jest bardzo sycący i smaczny, dlatego często przygotowuję go do lunchboxa.

Bowl z batatami – idealny jako lunchbox
Bowl z batatami – idealny jako lunchbox

Bowl z batatami – idealny jako lunchbox

Wydrukuj
Porcje: 1 duża porcja
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

1 średni batat
¼ cebuli czerwonej
50 g mieszanki salat (u mnie rukola, szpinak, roszponka)
40 g sera feta
1 garść pestek dyni
1 marchewka
½ awokado
kilka pomidorków koktajlowych
½ żółtej papryczki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
papryka, papryka wędzona, rozmaryn, sól do smaku

Dressing
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa serka typu Almette lub Philadelphia
1 łyżeczka musztardy, np. Dijon
1 łyżeczka ketchupu

INSTRUKCJA

1. Batata obrać i pokroić w cząstki lub plastry. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Bataty powinny się ładnie zarumienić.
2. Cebulę i chili pokroić w półplasterki. Pomidorki przekroić na pół. Awokado pokroić w plasterki lub kostkę. Marchewkę obrać i pokroić obieraczką do warzywa w długie paski. Ser feta pokroić w kostkę.
3. Na rozgrzanej, suchej patelni uprażyć pestki dyni.
4. Przygotować dressing -oliwę wymieszać dokładnie z serkiem, dodać musztardę i ketchup.
5. Kompozycja według waszej fantazji. U mnie: do miski lub lunchboxu wyłożyłam mieszankę sałat, następnie oddzielnie w małych kupkach: pieczone bataty, cebulę, awokado, chili, pomidory, marchewkę oraz ser. Całość posypałam pestkami dyni i polałam sosem.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz