Sałatka z kurczakiem, ananasem i azjatyckim majo

by Paula
Sałatka z kurczakiem i ananasem polana azjatyckim majonezem

Przepis na sałatkę z kurczakiem i ananasem powstał całkowicie przypadkowo. Mama przyprawiła kurczaka i poprosiła, żebym wymyśliła do niego jakieś dodatki. Po świątecznym przejedzeniu miałyśmy ochotę na coś lekkiego, dlatego szybko padło na sałatkę. Świeży ananas i pomidorki świetnie komponują się ze słodkim smakiem sosu, lekko go przełamując i nadając kwasowości. W tej sałatce postawiłam przede wszystkim na połączenie pięciu moich ulubionych smaków: słodkiego, ostrego,  kwaśnego, słonego z lekka nutą goryczy. Wyszło przepysznie, spróbujcie koniecznie.

Sałatka z kurczakiem i ananasem polana azjatyckim majo
Sałatka z kurczakiem i ananasem polana azjatyckim majonezem

Sałatka z kurczakiem, ananasem i azjatyckim majo

Wydrukuj
Porcje: 1 duża
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

Sałatka:
2 garście szpinaku baby
¼ świeżego ananasa
4 pomidorki cherry
¼ czerwonej cebuli
100 g piersi z kurczaka w jednym kawałku
2 łyżki tłuszczu roślinnego
sól, pieprz cayenne do smaku
szczypta przypraw: papryka słodka, tymianek, curry
1 łyżeczka słodkiego sosu chili
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki prażonego sezamu
¼ papryczki chili

Słodki sos chili:

3 łyżki słodkiego sosu chili ( u mnie sos słodko-ostry Vifon)
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z limonki
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz cayenne do smaku

INSTRUKCJA

1. Marynata: sól, pieprz cayenne, paprykę słodką, tymianek i curry wymieszać z sosem sojowym i słodkim sosem chili. Pierś z kurczaka zamarynować i odłożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na zloty kolor (można również grillować lub upiec).
2. W międzyczasie odkroić zieloną cześć i spód ananasa (około 2 cm z każdej strony).
2. Ananasa postawić pionowo i powoli odcinać skórkę, ruchem z góry na dół.
3. Obrany owoc przekroić na pól, następnie polówki znów na pól, tak żeby był podzielony na cztery części. Z tych części wyciąć twardy środek.
4. Do przygotowania sałatki potrzeba ćwiartkę ananasa, którą kroimy w cienkie plasterki.
6. Pomidorki cherry przekroić na pół. Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
7. Do miseczki dodać sos słodki chili, majonez, jogurt, sok z limonki, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Wymieszać.
8. Na talerzu wyłożyć szpinak. Na środku dodać pierś z kurczaka. Wokół niej ułożyć plastry ananasa, polówki pomidorków, cebulę czerwoną. Polać sosem i udekorować plasterkami papryczki chili i prażonym sezamem.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Z pozostałego ananasa można zrobić przepyszne smoothie Pina Colada

Podobne wpisy

Zostaw komentarz