Śródziemnomorska deska przystawek- imprezowy hit

by Paula
śródziemnomorska deska przytawek

Ze względu na fakt, że pokochałam deski, coraz więcej pomysłów przychodzi mi do głowy. Na imieniny mamy postanowiłam skomponować śródziemnomorską deskę przystawek. Połączyłam produkty francuskie, włoskie oraz hiszpańskie. Aby jeszcze bardziej ją urozmaicić, upiekłam śródziemnomorskie bagietki w trzech smakach: z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziołami. Są przepyszne: puszyste, miękkie, z chrupiącym wierzchem. Kompozycja desek nie jest skomplikowana. Ważne jest, żeby dobrać produkty kolorystycznie i odpowiednio je ułożyć. W przeciwieństwie do niezliczonej ilości miseczek i półmisków, dobrze skomponowane deski to oszczędność miejsca na stole. Śródziemnomorska deska przystawek z pewnością zachwyci Waszych gości i będzie hitem niejednej imprezy.

Sprawdźcie również klasyczną deskę śniadaniową

śródziemnomorska deska przytawek
śródziemnomorska deska przytawek

Śródziemnomorska deska przystawek

Wydrukuj
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

Deska:

twarde sery, np. włoskie, hiszpańskie (u mnie grana padano, manchego)
ser pleśniowy francuski (np. camembert, brie)
wędlina: salami (do róży powinny być cienkie plasterki) /szynka parmeńska lub inne crudo/ prosciutto cotto
antipasti, np.karczochy, kapary, suszone pomidory, oliwki
bagietki śródziemnomorskie (przepis poniżej)
paluszki grissini/bruchetta
prażone orzechy, np. nerkowca/ pistacje/ migdały
dip, np. aioli / musztarda do serów/ żurawina
serek z pestkami dyni (z tego przepisu - link)
owoce: truskawki, winogrona
do dekoracji świeże zioła (tymianek, oregano, rozmaryn), kiełki

Bagietki śródziemnomorskie:

600 g mąki
330 g wody (temperatura: letnia -ciepła, nie powinna być gorąca)
40 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka stołowa oleju
50 g suszonych pomidorów
40 g zielonych lub czarnych oliwek
2-3 łyżeczki świeżych lub suszonych ziół (u mnie: tymianek i oregano)
sól gruboziarnista do dekoracji

INSTRUKCJA

Deska:

1. Do wykonania róży z salami potrzeba lampkę do wina. Plasterki salami układamy warstwowo na kieliszku do wina, jeden na drugim. Pierwsza warstwa powinna mieć najmniej plasterków. Plasterki nakładają się lekko na siebie. Następnie nakładamy drugą warstwę, trzecią i czwartą, w zależności, jak duża nasza róża ma być (u mnie 3-4 warstwy). Kawałki salami należy dociskać do kieliszka, tak żeby dobrze do niego przylegały. Po nałożeniu wszystkich warstw odwrócić kieliszek z salami (najlepiej robić to na desce lub płaskim talerzu) i ostrożnie zdjąć wędlinę w kształcie róży.

2. Produkty ułożyć na desce według kolejności: produkty w miseczkach, róża z salami (lub inną wędlinę układamy dowolnie), sery, bagietki. Resztą składników wypełnić deskę.

Bagietki śródziemnomorskie:

1. Oliwki oraz suszone pomidory drobno pokroić. Przygotować zioła. Jeżeli używamy świeżych ziół, należy oddzielić je od gałązki.

2. Mąkę przesiać do większej miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Zalać wodą i wyrobić na jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Podzielić je na trzy części.

3. Do każdej z części dodać odpowiednie składniki (1- suszone pomidory; 2- oliwki; 3 – zioła). Każdą część wyrobić oddzielnie. Następnie uformować z nich trzy podłużne bagietki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 30 minut, żeby lekko wyrosły.

4. Po upływie tego czasu posmarować bagietki wodą (najlepiej nadaje się do tego pędzelek silikonowy) i posypać gruboziarnistą solą.

5. Piec w temperaturze 230 stopni przez około 15 minut.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz