Babeczki z tortilli z pastą fasolową i guacamole

by Paula
Babeczki z tortilli z pastą fasolową i guacamole

Pomysłem na babeczki z tortilli zainspirowałam się na Pintereście. Wyglądały tak apetycznie, dlatego od razu postanowiłam stworzyć ich własną wersję. Dodatki, które wybrałam, używam najczęściej do przygotowania domowych taco. Pasta z czerwonej fasoli, ostra salsa z pomidorów oraz guacamole, bez wątpienia tworzą przepyszną mieszankę z ciągnącym serem i chrupiącą tortillą. Do tego kleks jogurtu greckiego i pokruszone nachos do dekoracji – idealna przystawka na imprezę gotowa! Do przyrządzenia tego przepisu potrzebujecie foremkę do muffin (12 sztuk).

Babeczki z tortilli z pastą fasolową i guacamole
Babeczki z tortilli z pastą fasolową i guacamole

Babeczki z tortilli z pastą fasolową i guacamole

Wydrukuj
Porcje: 12 sztuk
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

Babeczki
6 placków tortilli
100 g żółtego sera (np. cheddar)
1 opakowanie jogurtu greckiego

Pasta z fasoli
1 puszka fasoli czerwonej
4 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu roślinnego
¼ łyżeczki oregano, papryki słodkiej, pieprzu cayenne, papryki wędzonej, czosnku granulowanego
sól, pieprz do smaku

Ostra salsa z pomidorów
1 świeża papryczka chili
3 pomidory
2 łyżki stołowe soku z limonki
2 łyżki stołowe oliwy
1 łyżeczka cukru brązowego
świeża kolendra
sól do smaku

Guacamole
1 duże, dojrzale awokado
1 mała czerwona cebula
1 papryczka chili – kilka plasterków zostawić do dekoracji
2 łyżki stołowe soku z limonki
świeża kolendra
sól, pieprz cayenne

INSTRUKCJA

1. Najpierw przygotować dodatki. Pasta fasolowa: fasolę, oliwę z oliwek oraz zioła przełożyć do wysokiego pojemnika i zblendować (ewentualnie rozgnieść widelcem i wymieszać). Doprawić solą i pieprzem.
2. Przygotowanie ostrej salsy: kolendrę drobno posiekać. Z chili oddzielić pestki i pokroić na mniejsze części. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona ze środka. Pokroić na drobno. Dodać sok z limonki, oliwę i przyprawy. Wszystko razem wymieszać.
3. Guacamole: awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżki wydrążyć miąższ. Przełożyć do miseczki. Rozgnieść widelcem. Kolendrę drobno posiekać. Z chili oddzielić pestki i pokroić na mniejsze części. Dodać do awokado. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem cayenne.
4. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.
5. Foremki do muffin nasmarować tłuszczem.
6. Tortille (powinny być jednakowej lub podobnej wielkość) ułożyć jedną na drugiej, odciąć końcówki, tak aby placki były w kształcie kwadratu. Kwadrat podzielić na 4 równe części. Każdą część umieścić w formie do muffinów.
7. Wypełnić pasta z fasoli i przykryć pozostałymi kawałkami placków tortilli.
8. Wystające kawałki tortilli posmarować oliwa lub olejem (idealnie nada się do tego pędzelek silikonowy).
9. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
10. Po upływie tego czasu babeczki z tortilli wyjąć, nie wyłączając piekarnika, dodać do nich ser i wstawić z powrotem na dosłownie 2-3 minuty, do czasu gdy ser się rozpuści i będzie ciągnący.
11. Piekarnik wyłączyć. Ostrożnie wyjąć babeczki z formy. Wypełnić je guacamole i salsą z pomidorów. Wierzch udekorować kleksem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany. Udekorować plasterkiem chili. Podawać ciepłe.

WSKAZÓWKI

1. Jeżeli przyrządzamy tę potrawę na imprezę i chcemy podać ją na ciepło: pastę fasolową i salsę z pomidorów możemy przygotować wcześniej. Tak samo tortille możemy już wcześniej włożyć do foremki i wypełnić pastą fasolową, a krótko przed podaniem upiec.
2. Z pozostałości placków tortilli możemy zrobić nachosy. Wystarczy pociąć je na mniejsze kawałki i piec ok. 10 minut w piekarniku sprawdzając, żeby się zbyt mocno nie upiekły.
3. Guacamole polecam zrobić krótko przed lub w trakcie pieczenia, żeby awokado nie straciło koloru.
4. Ostra salsę, guacamole, czy pastę z fasoli możemy również podać oddzielnie jako dip do nachosów, dodatek do kukurydzianej tortilli lub pieczonego mięsa. Zastosowań jest wiele, wystarczy włączyć wyobraźnię.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz