Tort truskawkowy – lekki deser idealny na lato

by Paula
Tort truskawkowy- letni deser

Sezon na truskawki trwa, dlatego postanowiłam upiec mój ulubiony letni tort truskawkowy. W przeciwieństwie do ciężkich i słodkich mas budyniowych i krówkowych, latem mam ochotę na te lekkie i owocowe. Puszysty biszkopt przełożyłam mascarpone i bitą śmietaną. Do tego dodałam kawałki truskawek, które nadają orzeźwienia. Tort jest wilgotny i smaczny. Jeżeli lubicie lekkie i świeże smaki, bez wątpienia będzie Wam smakował. U nas znika naprawdę szybko.

Tort truskawkowy- letni deser
Tort truskawkowy- letni deser

Masz ochotę na coś słodkiego i orzechowego? Sprawdź tort orzechowy Snickers.

Tort truskawkowy- letni deser

Tort truskawkowy – lekki deser idealny na lato

Wydrukuj
Porcje: Cały tort
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem truskawkowy
250 g sera mascarpone
250 g śmietany kremówki 30 lub 36%
½ wydrążonej laski wanilii
4 łyżki cukru pudru
1 kg truskawek - kilka najładniejszych (100-150g) zostawić do dekoracji
1 galaretka truskawkowa
1/3 szklanki gorącej wody

Krem z białej czekolady

330 ml śmietany kremówki
100 g białej czekolady

INSTRUKCJA

Biszkopt
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
2. Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i kontynuować ubijanie. Następnie dodawać po jednym żółtku i cały czas ubijać. Na sam koniec dodać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie ubijać, tylko wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
3. Tortownicę (28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto. Piekarnik nagrzać do 100 stopni, wstawić ciasto i podwyższyć temperaturę do 160 stopni. Piec 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło (musi być suchy).
4. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt rzucić blaszką z wysokości pół metra o ziemię. Biszkopt w foremce kładziemy do góry nogami na kratkę od piekarnika (ruszt) i zostawimy do ostygnięcia. Dzięki temu nie opadnie i będzie równy. Na koniec okroić boki biszkoptu i wyjąć go z foremki.

Krem truskawkowy i złożenie tortu
5. Truskawki dokładnie umyć i oddzielić szypułki. 500 g truskawek zmiksować na gładki mus. Pozostałą część (około 300 - 350 g) pokroić na drobne kawałki.
6. Galaretkę dokładnie rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia.
7. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać mikserem z cukrem pudrem i wydrążoną laską wanilii. Stopniowo dodawać bitą śmietanę. Na sam koniec dodać wystudzoną galaretkę oraz kawałki truskawek i dokładnie wymieszać.
8. Biszkopt przeciąć, tak żeby powstały trzy równe części.
9. Dolną część posmarować 1/2 musu truskawkowego. Na to wyłożyć połowę kremu z kawałkami truskawek. Przykryć środkową częścią biszkoptu i powtórzyć czynność. Tort wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Krem z białej czekolady i dekoracja

10. Po upływie tego czasu przygotować biały krem.
11. Białą czekoladę roztopić i ostudzić (należy uważać, żeby znowu nie zaczęła gęstnieć). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, powoli dodawać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką. Tak przygotowanym kremem smarujemy dokładnie wierzch i boki biszkoptu (ja używam do tego małej, silikonowej łopatki).
12. Na koniec dekorujemy tort świeżymi truskawkami. Bardzo ładnie wygląda, gdy przetniemy truskawki na pół, wraz z szypułkami i ułożymy je przy brzegach. Dodatkowo można do dekoracji użyć listki mięty. Tort najlepiej przechowywać w lodówce.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz