Przepis na gofry- domowe i chrupiące

by Paula
Przepis na gofry- domowe i chrupiące

Zapach gofrów to dla mnie charakterystyczny zapach, który kojarzy się w wakacjami nad polskim morzem. Bez wątpienia obowiązkowym punktem każdego pobytu było zjedzenie gofra. Z bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami lub frużeliną – z pewnością każdy z Was ma swoje ulubione dodatki. Oczywiście przyrządzam je również w domu. Domowe gofry pojawiają się na naszym śniadaniowym stole. Przepis na gofry mam już od lat, jest prosty i sprawdzony. Gofry są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przepyszne, spróbujcie sami.  

Przepis na gofry- domowe i chrupiące

Przepis na gofry- domowe i chrupiące

Wydrukuj
Porcje: 10 gofrów
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

1 ½ szklanki mleka
3 jajka
7 łyżek stołowych oleju roślinnego
1 ¾ szklanki mąki
1 łyżka stołowa cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli

Dodatki:
cukier puder, bita śmietana, ulubione owoce, frużelina lub marmolada

INSTRUKCJA

1. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. Do suchych składników dodać żółtka jajek, olej i mleko. Ubijać mikserem, aż ciasto będzie gładkie, bez grudek.
3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
4. Delikatne wymieszać łyżką białka z ciastem.
5. Rozgrzać i dobrze natłuścić gofrownicę (ja używam do tego oleju i silikonowego pędzelka). Ciasto nakładać chochlą. Piec na złoty kolor.
6. Po upieczeniu gofry odkładać na metalową kratkę. Udekorować ulubionymi dodatkami.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz