Śniadanie to mój ulubiony posiłek dnia. Szczególnie podczas weekendów lubię spędzać poranki w kuchni, eksperymentując i celebrując. W poszukiwaniu urozmaicenia wpadłam na pomysł kanapek z gofrów. Jest to świetny sposób na wytrawne gofry. Jajka sadzone i boczek to już tradycja na naszym stole. Mój facet je uwielbia, dlatego tym razem chciałam przyrządzić coś innego. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku domowe gofry (przepis znajdziecie tutaj) przełożyłam liśćmi sałaty, dodałam jajka sadzone, chrupiące plastry boczku, czerwoną cebulę i plasterki chili. Całość polałam syropem klonowym, który bez wątpienia z boczkiem tworzą parę idealną. Tak przyrządzone gofry smakują jeszcze bardziej.

SKŁADNIKI
4 gofry
4 liście sałaty
2 jajka
4 plasterki boczku wędzonego surowego
¼ czerwonej cebuli
4 plasterki chili (opcjonalnie)
syrop klonowy
sól, pieprz
tłuszcz roślinny
INSTRUKCJA
1. Gofry upiec według przepisu Tutaj przepis.
2. Sałatę umyć. Cebulę i chili pokroić w cienkie plasterki.
3. Jajka usmażyć z jednej strony, tak żeby białko było całkowicie ścięte, a żółtko płynne. Doprawić solą i pieprzem.
4. Plastry boczku usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, tak żeby były chrupiące. Przełożyć na ręcznik papierowy.
5. Na gofrze ułożyć liście sałaty, jajko sadzone, plasterki boczku, czerwoną cebulę, chili. Przykryć drugim gofrem. Całość polać syropem klonowym.