Kanapka z gofrów- sposób na wytrawne gofry

by Paula
Kanapka gofrowa sposób na wytrawne śniadanie

Śniadanie to mój ulubiony posiłek dnia. Szczególnie podczas weekendów lubię spędzać poranki w kuchni, eksperymentując i celebrując. W poszukiwaniu urozmaicenia wpadłam na pomysł kanapek z gofrów. Jest to świetny sposób na wytrawne gofry. Jajka sadzone i boczek to już tradycja na naszym stole. Mój facet je uwielbia, dlatego tym razem chciałam przyrządzić coś innego. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku domowe gofry (przepis znajdziecie tutaj) przełożyłam liśćmi sałaty, dodałam jajka sadzone, chrupiące plastry boczku, czerwoną cebulę i plasterki chili. Całość polałam syropem klonowym, który bez wątpienia z boczkiem tworzą parę idealną. Tak przyrządzone gofry smakują jeszcze bardziej.

Kanapka gofrowa sposób na wytrawne śniadanie

Kanapka z gofrów- sposób na wytrawne gofry

Wydrukuj
Porcje: 2 porcje
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

4 gofry
4 liście sałaty
2 jajka
4 plasterki boczku wędzonego surowego
¼ czerwonej cebuli
4 plasterki chili (opcjonalnie)
syrop klonowy
sól, pieprz
tłuszcz roślinny

INSTRUKCJA

1. Gofry upiec według przepisu Tutaj przepis.
2. Sałatę umyć. Cebulę i chili pokroić w cienkie plasterki.
3. Jajka usmażyć z jednej strony, tak żeby białko było całkowicie ścięte, a żółtko płynne. Doprawić solą i pieprzem.
4. Plastry boczku usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, tak żeby były chrupiące. Przełożyć na ręcznik papierowy.
5. Na gofrze ułożyć liście sałaty, jajko sadzone, plasterki boczku, czerwoną cebulę, chili. Przykryć drugim gofrem. Całość polać syropem klonowym.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz