Tosty z jajkiem w koszulce, boczkiem i awokado

by Paula
tosty z jajkiem w koszulce, boczkiem i awokado

Jajka to nieodłączny element naszych weekendowych śniadań. Sadzone, nadziewane, jajecznice, omlety. Kreatywnie staram się wymyślać, coraz to nowe jajeczne wariacje. Dzisiaj przepis na śniadaniowe tosty z jajkiem w koszulce, boczkiem i awokado. Skromnie dodam – Mega!!!

tosty z jajkiem w koszulce, boczkiem, awokado
tosty z jajkiem w koszulce, boczkiem i awokado

Tosty z jajkiem w koszulce, boczkiem i awokado

Wydrukuj
Porcje: 4
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

1 opakowanie boczku surowego, w plastrach
4 kromki chleba razowego
1 awokado
4 świeże jajka w koszulce
2 łyżki tłuszczu roślinnego lub masła klarowanego
1 łyżka octu spirytusowego
sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji
Ewentualnie: niewielka ilość majonezu

INSTRUKCJA

1. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, pokroić w paski i obrać ze skórki.
2. Litr wody zagotować w małym garnku lub rondelku (najlepiej dość szerokim).
3. Zanim woda się zagotuje, na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron usmażyć boczek, tak żeby był chrupiący. Przełożyć na ręcznik papierowy.
4. Jajka wbić pojedynczo do miseczki.
5. Do gotującej się wody dodać 1 łyżkę octu spirytusowego. Zmniejszyć moc palnika. Woda nie powinna się zbyt mocno gotować. W jednej ręce trzymać łyżkę i mieszać wrzątek, w taki sposób, żeby w środku powstał wir. W drugiej ręce trzymać pojemnik z jajkiem. Jajko wlać szybkim ruchem w sam środek powstałego wiru. Łyżką zebrać rozlane białko i „uformować” je tak, żeby wraz z żółtkiem, kształtem przypominało kulkę mozarelli. Gotować około 2,5 do 3 minut. Wyjąć i odłożyć na ręcznik papierowy. W ten sam sposób ugotować pozostałe jajka.
6. Istnieją dwie opcje przygotowania chleba. Pierwszą z nich jest opieczenie go w tosterze. Drugą możliwością jest przygotowanie go na patelni. W tym celu posmarować kromki z jednej strony cienką warstwą majonezu i podsmażyć z dwóch stron, na rozgrzanej patelni. Przy czym pierwsza strona to ta z majonezem.
7. Gdy chleb będzie gotowy, ułożyć na nim plastry boczku, jajko w koszulce i awokado. Doprawić świeżą solą, pieprzem i udekorować ziołami, szczypiorkiem lub młodymi listkami ziół. Następnie delektować się tym pysznym smakiem.

WSKAZÓWKI

1. Do przygotowania jajek w koszulce, ważne jest, żeby jajka były jak najświeższe. W innym przypadku może być problem ze ścięciem białka.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz