Jak już z pewnością wiecie, jestem wielkim fanem słodko-słonych smaków. Słony karmel uwielbiam, dlatego często wymyślam przepisy, które mi go przypominają. Moja dzisiejsza propozycja to smoothie słony karmel. To bez wątpienia jego fit wersja, która idealnie nadaje się na drugie śniadanie lub jako popołudniowa przekąska. Podstawą są cztery proste składniki: banan, masło orzechowe, napój roślinny i sól. Przygotowanie smoothie zajmuje 5 minut, dlatego często robię ja rano i zabieram ze sobą do pracy. Mi smakuje najbardziej z masłem z nerkowców. Doskonale nadaje się również masło z orzeszków ziemnych lub migdałów.
Jeśli lubisz smoothies, to zerknij również na te przepisy:
Zielone smoothie- witaminowa bomba
Smoothie Pina Colada z mleczkiem kokosowym
Truskawkowe smoothie z bananem


SKŁADNIKI
1 banan
1 łyżka stołowa masła z nerkowców/orzeszków ziemnych/migdałów
200 ml napoju roślinnego (znakomicie smakuje z ryżowym lub owsianym)
szczypta soli (np. gruboziarnistej)
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
INSTRUKCJA
1. Banana pokroić na kawałki, przełożyć do wysokiego pojemnika. Dodać masło orzechowe, napój roślinny, sól, szczyptę cynamonu i zblendować, tak żeby miało jednolitą, kremową konsystencję.