Owocowy, orzeźwiający, pyszny- tak w skrócie opisałabym Mango Lassi, czyli indyjski napój na bazie jogurtu. Najczęściej podaje się go do ostrego, indyjskiego jedzenia, aby złagodzić smak. Bazą jest jogurt połączony z wodą oraz świeże mango. Ponieważ lubię połączenie smaku mango z pomarańczą, zamiast wody dodaję sok pomarańczowy. Do tego trochę korzennych przypraw i pyszny napój jest gotowy. Bez wątpienia nadaje się na nadchodzącą wiosnę i lato.
![Mango lassi](https://cookingandplaces.pl/wp-content/uploads/2021/05/Mango-Lassi-napoj-jogurtowy-2-768x1024.jpg)
![Mango-Lassi-napoj jogurtowy Mango lassi](https://cookingandplaces.pl/wp-content/uploads/2021/05/Mango-Lassi-napoj-jogurtowy-585x585.jpg)
SKŁADNIKI
200 g mango
½ banana
150 g jogurtu naturalnego
250 g soku pomarańczowego
2 szczypty gałki muszkatołowej
lód (opcjonalnie)
INSTRUKCJA
1. Mango i banana pokroić na kawałki. Przełożyć do wysokiego pojemnika. Dodać jogurt, sok pomarańczowy oraz gałkę muszkatołową i zblendować tak, żeby miało jednolitą, kremową konsystencję. Opcjonalnie dodać kostki lodu.