Grzane, białe wino z jabłkiem i cynamonem

by Paula
Grzane białe wino z jabłkiem i cynamonem

Grzaniec świetnie sprawdzi się w długie, zimowe wieczory, kiedy mamy ochotę na coś pysznego. Ponieważ na co dzień preferuje białe wino, szukałam pomysłu, aby właśnie z niego stworzyć smaczny grzaniec. Grzane białe wino z nutą jabłka i cynamonu, to z pewnością lżejsza wersja jego czerwonego odpowiednika. Dzięki dodaniu soku jabłkowego, nie trzeba go dosładzać. Cynamon, kardamon i goździki nadają mu przyjemny, korzenny aromat i działają rozgrzewająco. Na pewno zapewni miłe rozpoczęcie nowego roku 😊

Grzane białe wino z jabłkiem i cynamonem

Grzane, białe wino z jabłkiem i cynamonem

Wydrukuj
Porcje: 2
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

300 ml ulubionego białego wina (półwytrawne lub półsłodkie)
150 ml soku jabłkowego
½ łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
2 goździki
½ jabłka (pokrojonego na kawałki)
¼ jabłka do dekoracji

INSTRUKCJA

1. Wszystkie składniki dodać do garnka (oprócz części jabłka do dekoracji) i podgrzać. Grzane wino musi być gorące, ale nie powinno wrzeć.
2. Jabłko pokroić na plastry.
3. Goździki wyjąć. Gorące wino przelać do kubków i udekorować plastrami jabłka. Podawać od razu po przyrządzeniu.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz