Marakuja Mojito

by Paula
Marakuja Mojito

Ostatnio podzieliłam się w wami moimi doświadczeniami z podroży na Zanzibar. W związku z tym przydałby się jakiś przepis, który bardzo kojarzy mi się z tym miejscem. Marakuja to jeden z moich ulubionych owoców. Dlatego, gdy tylko jestem w krajach, gdzie ten owoc rośnie, jem go codziennie. Najlepiej w różnych postaciach. Na Zanzibarze bardzo smakowały mi świeże soki owocowe i serniczki. Jednak moim hitem był drink Marakuja Mojito. Orzeźwiający, kwaskowaty smak idealnie sprawdzał się podczas upałów. Świeża mięta i egzotyczny owoc to duet idealny. W przeciwieństwie do klasycznego mojito, smakuje bardziej wyraziście i owocowo. Marakuja Mojito to koktajl, który w zimie pozwoli przenieść się wam na jedną z rajskich plaż.

Marakuja Mojito
Marakuja Mojito

Marakuja Mojito

Wydrukuj
Porcje: 2
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

300 ml nektaru (soku) z marakui
30 ml soku z limonki
80 ml białego rumu
2 owoce marakui
pól pomarańczy pokrojonej w plasterki
kilka listków mięty
kostki lodu

INSTRUKCJA

1. Nektar z marakui, sok z limonki i rum przelać do wysokiego naczynia lub shakera i wymieszać.
2. Do dwóch szklanek włożyć kostki lodu, listki mięty, plastry pomarańczy i miąższ z marakui. Zalać przygotowaną wcześniej mieszanką.
3. Usiąść, zamknąć oczy i przenieść się w myślach na rajską plażę, z palmami, ciepłymi promieniami słońca, białym piaskiem i turkusową wodą.

WSKAZÓWKI

Jeżeli wolicie wersję bezalkoholową, zamiast rumu możecie dodać więcej nektaru z marakui.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz