Zimowe kakao z amaretto, bitą śmietaną i piankami

by Paula
Zimowe kakao z amaretto, bitą śmietaną i piankami

Zimowe kakao z amaretto, bitą śmietaną i piankami chamallows. Idealne, kiedy po przedświątecznych przygotowaniach, przyjdzie czas na relaks.

Uwielbiam okres przedświąteczny. Planowanie menu, ubieranie choinki, dekorowanie domu, pieczenie ciasteczek. Po aktywnym dniu, razem z moją siostrą, niewątpliwie lubimy usiąść przy świecącej choince z kubkiem ciepłego napoju w ręce. W tym roku całkiem przypadkowo, wpadłyśmy na pomysł zimowego kakao z amaretto, bitą śmietaną i piankami chamallows. Połączenie smaku kakao z migdałową nutą amaretto, sprawiają, ze jest tak pyszne, że pierwszy kubek wypiłam w ciągu kilku sekund. Koniecznie dajcie znać, czy podobnie jak ja, podzielacie tą miłość.

Udekorowane świątecznymi, maślanymi ciasteczkami

kakao z amaretto, bitą śmietaną i piankami
Zimowe kakao z amaretto, bitą śmietaną i piankami

Zimowe kakao z amaretto, bitą śmietaną i piankami chamallows

Wydrukuj
Porcje: 2
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

3 łyżeczki kakao naturalnego
400 ml napoju roślinnego lub mleka krowiego
2 łyżeczki cukru
100 ml amaretto
Do dekoracji: bita śmietana, pianki chamallows, starta czekolada, posypka

INSTRUKCJA

1. Kakao wsypać do większego pojemnika. Dodać cukier i zalać niewielka ilością wody. Dokładnie wymieszać.
2. Napój roślinny lub mleko podgrzać. Gorącym zalać przygotowane kakao, ciągle mieszając. Dolać amaretto i przemieszać.
3. Kakao rozlewamy do dwóch kubków, dekorujemy bitą śmietaną, piankami i posypujemy startą czekoladą lub posypką.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz