Naszą coroczną tradycją jest pieczenie bożonarodzeniowych ciasteczek. Ze względu na fakt, że nie jestem dobra w ich ozdabianiu (dwie lewe ręce), łączę siły wspólnie z moja sis. Mój przepis, jej dekoracja. Bez wątpienia połączenie idealne. Świąteczne maślane ciasteczka są nieziemsko kruche i rozpływają się w ustach. Są bardzo proste w przygotowaniu, a ich wykrawanie to prawdziwa frajda dla dzieci i nie tylko. Odpowiednie ozdoby sprawią, że z pewnością będą idealną dekoracją świątecznego stołu. O ile dotrwają do Bożego Narodzenia. Nam się to jeszcze nie udało 😉
Można też nimi udekorować np. zimowe kakao z amaretto
SKŁADNIKI
125 g cukru pudru
250 g masła z lodówki
400 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
Do dekoracji: oczy z cukru, czekolada, farby spożywcze, pisaki m&m, precle
INSTRUKCJA
1.Cukier puder, masło pokrojone na kawałki, mąkę, cukier waniliowy i jajka wyrobić, do czasu aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
2. Z ciasta uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
3.Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym (ok 5 mm grubości). Foremkami wykrawać ciasteczka.
4.Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Powinny mieć lekko zloty kolor.
5.Dekorować według własnych upodobań.
WSKAZÓWKI
1. Jeżeli chcemy użyć ciasteczek jako ozdoby na choince, przed upieczeniem należy zrobić dziurkę na sznureczek.