Śledź smażony po litewsku (skumbria)

by Paula
Śledź po litewsku skumbria

Śledź smażony po litewsku, czyli skumbria, to bez wątpienia jedna z potraw, z najdłuższą tradycją w naszej rodzinie. Przekazywana z pokolenia na pokolenie. Babcia poznała ją dzięki swojej sąsiadce, która pochodziła z Litwy i regularnie przygotowywała ją na wigilię. W przeciwieństwie do innych potraw ze śledzia, smażony śledź rzadko gości na wigilijnych stołach. Jeżeli masz ochotę na coś innego, zapraszam do wypróbowania przepisu.

śledź po litewsku, skumbria
Śledź po litewsku skumbria

Śledź smażony po litewsku (skumbria)

Wydrukuj
Porcje: 6
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

4 filety śledziowe (wcześniej wymoczone 30 minut w wodzie)
4 duże marchewki
2 duże cebule
3 łyżki mąki
200 g koncentratu pomidorowego
tłuszcz roślinny do smażenia
sól, pieprz do smaku

INSTRUKCJA

1. Marchewkę obrać, ugotować do miękkości, około 30 minut. Odstawić do wystygnięcia. Następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
2. Śledzie obtoczyć w mące i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odłożyć na talerz
3. Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy zacznie się rumienić, dodać marchewkę i smażyć razem około 3 minut. Pod koniec dodać usmażone filety śledziowe, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszać. Całość smażyć około 5 minut.
4. Przełożyć na półmisek lub do salaterki. Udekorować natką pietruszki lub plasterkami cytryny.

WSKAZÓWKI

1. Podawać na ciepło lub zimno, w zależności od upodobań. U mnie w domu podajemy do kolacji wigilijnej na zimno.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz