Zimowa, imbirowa herbata z miętą

by Paula
Zimowa imbirowa herbata z miętą

Nie należę specjalnie do fanów herbaty, ale kiedy na dworze robi się zimno, lubię spędzać wieczory pod kocem, z Netflixem i ciepłym napojem w ręku. Dzisiaj propozycja imbirowo-miętowej herbaty rozgrzewającej, z cytryną, limonką, miętą i miodem.

Herbata jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antydoksacyjnie.

Zimowa imbirowa herbata z miętą

Zimowa, imbirowa herbata z miętą

Wydrukuj
Porcje: 1
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

3 cm świeżego imbiru
1 pęczek mięty
200 ml wrzącej wody
dwa plasterki cytryny
sok wyciśnięty z ¼ limonki
1 łyżka stołowa miodu

INSTRUKCJA

1. Imbir obrać i pokroić w cienkie paseczki (tutaj świetnie sprawdzi się obieraczka do warzyw).
2. Przełożyć do szklanki, dodać miętę i zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem do lekkiego przestygnięcia.
3. Dodać sok wyciśnięty z ¼ limonki i dwa plasterki cytryny.
4. Na sam koniec dodać miód i wymieszać. Jeżeli lubicie pić herbatę bardzo gorącą, możecie posłodzić napój, np. brązowym lub kokosowym cukrem, ponieważ miód w wysokiej temperaturze niestety traci swoje właściwości.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz