Piernikowa granola na zimowe śniadanie

by Paula
Piernikowa granola

Pomarańcze, pierniki, korzenne przyprawy, dużooo miodu oraz cynamonu. Uwielbiam zimowe smaki i zapachy, dlatego często goszczą one na naszym stole. Moją coroczną tradycją jest przerabianie klasycznych smaków i nadawanie im nowego, zimowego charakteru. Co powiecie na piernikową granolę? Domowa granola jest zdrowsza i smaczniejsza od takiej ze sklepu. A najlepsze jest to, że można samemu wybrać ulubione dodatki. U mnie orzechy, ziarna słonecznika i dyni, suszone owoce i korzenne przyprawy. Domowa granola to bez wątpienia dobry pomysł na fit śniadanie. Najlepiej smakuje z mlekiem, napojem roślinnym, czy jogurtem lub jako dodatek do deserów.

Piernikowa granola

Piernikowa granola na zimowe śniadanie

Wydrukuj
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

100 g mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, brazylijskich, migdałów, ziemnych)
50 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
50 g sezamu
50 g żurawiny
50 g suszonych owoców (np. morele, śliwki, jabłka)
250 g płatków owsianych gruboziarnistych
150 g płatków orkiszowych
200 g syropu z agawy/miodu/ syropu z daktyli
50 g oleju kokosowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
½ wydrążonej laski wanilii

INSTRUKCJA

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni (termoobieg).
2. Orzechy rozdrobnić.
3. Suszone owoce pokroić na drobne kawałki.
4. Syrop z agawy lub inny słód podgrzać w garnku, dodać olej kokosowy i przyprawy, wymieszać. Kiedy powstanie płynna masa wyłączyć palnik.
5. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, płatki orkiszowe, dodać słonecznik, sezam, pestki dyni, orzechy, suszoną żurawinę, suszone owoce, zalać syropem z agawy i tłuszczem kokosowym. Całość dokładnie wymieszać.
6. Mieszankę rozłożyć równomiernie na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
7. Piec około 25 minut. W trakcie pieczenia granolę należy co 5-10 minut mieszać, żeby była równomiernie przypieczona i się nie przypaliła.
8. Gdy granola będzie mieć zloty kolor, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
9. Przełożyć do szczelnego pojemnika lub słoika. Podawać z jogurtem, mlekiem, napojem roślinnym lub jako dekoracje do deserów.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy