Placki dyniowo-ziemniaczane, bardzo chrupiące

by Paula
Placki dyniowo-ziemniaczane z jogurtem

Jesienią jednym z głównych składników moich dań, jest bez wątpienia dynia. W ostatnich latach udało mi się, zebrać długą listę przepisów z tym pomarańczowym warzywem. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na chrupiące placki dyniowo-ziemniaczane. Są jeszcze bardziej delikatne, niż te z ziemniaków. Można podawać je z ziołowym jogurtem lub twarożkiem, posypane cukrem lub typowo po niemiecku z musem jabłkowym. Smakują przepysznie. 

Placki dyniowo-ziemniaczane z jogurtem
Placki dyniowo-ziemniaczane z jogurtem

Placki dyniowo-ziemniaczane, bardzo chrupiące

Wydrukuj
Porcje: 4
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

1 średnia cebula
500 g ziemniaków
300 g dyni
2 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
50 g płatków owsianych
1 łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
tłuszcz roślinny do smażenia
ulubione dodatki, np. jogurt grecki, szczypiorek, cukier, mus jabłkowy

INSTRUKCJA

1.Cebulę i ziemniaki obrać. Dynię pokroić na średnie kawałki (w przypadku, gdy będziemy ścierać ją na tarce, kawałki mogą być trochę większe, tak żeby dobrze leżały w ręce).
2.Ziemniaki i dynię zetrzeć na tarce o średnich oczach. Cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ewentualnie można tą czynność wykonać w robocie kuchennym.
3.Warzywa odcisnąć przez gazę lub sitko, tak żeby pozbyć się nadmiaru soku.
4.Dodać jajka, mąkę, płatki owsiane, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
5.Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz. Nakładać po dwie łyżki masy ziemniaczano-dyniowej i formować okrągłe placki.
6.Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
7.Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
8.Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem jogurt grecki i szczypiorek.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz