Uwielbiam domowe burgery. W związku z tym, że moja siostra piecze idealne bułki do burgerów (przepis tutaj), ostatnio często pojawiają się one na naszym stole. Najnowszy hit to domowy cheeseburger, który ocieka roztopionym serem. To z pewnością nie jest fit posiłek, ale kto by się tym przejmował. Smakuje przepysznie. Chrupiąca bułka, soczysty kotlet z grubo mielonej wołowiny, dużo sera i sos miodowo-musztardowy. Jeżeli macie możliwość zmielić mięso w domu, polecam. Ewentualnie zapytajcie w sklepie mięsnym. Takie świeżo mielone, smakuje najlepiej. Mięso nie może być zbyt chude, najlepiej pomieszać ze sobą różne rodzaje, np. antrykot, łata wołowa. Pamiętajcie, żeby nie smażyć burgera zbyt długo. Burgery powinny być soczyste.
SKŁADNIKI
Burgery
600 g mięsa wołowego mielonego
1 średnia cebula
1 łyżeczka musztardy
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Dodatki
4 bułki do burgerów (Tutaj przepis)
8 plasterków sera (np. cheddar)
4 liście sałaty
cebula czerwona
4 małe ogórki korniszone i 8 plasterków ogórka
pomidor
Sos musztardowo-miodowy
5 łyżek stołowych jogurtu greckiego
1 łyżka stołowa majonezu (plus trochę więcej do posmarowania bułek)
2 łyżki musztardy czeskiej prymat (ma fajny słodki smak)
1 łyżeczka miodu
sól do smaku
INSTRUKCJA
1. Cebulę drobno posiekać. Dodać do mięsa. Doprawić musztardą, solą i pieprzem. Wymieszać. Ręce posmarować olejem lub oliwą (dzięki temu mięso lepiej się formuje). Uformować 4 burgery o średnicy około 10 cm. Odstawić na 15 minut do lodówki.
2. W międzyczasie cebulę pokroić w krążki. Pomidory pokroić w plastry.
3. Przygotowanie sosu: jogurt grecki wymieszać z majonezem, musztardą i miodem. Doprawić solą.
4. Burgery smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu przez około 4 minuty z dwóch stron lub grillować, posmarowane z wierzchu olejem około 4-5 minut z każdej strony, na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu jednej strony, położyć na nią plasterki sera. W trakcie, gdy druga strona będzie się smażyć, ser powinien się roztopić.
5. Bułki przekroić na pół. Ich wewnętrzną część posmarować niewielką ilością majonezu i podsmażyć na suchej, rozgrzanej patelni na lekko złoty kolor.
6. Dół bułki posmarować sosem musztardowo-miodowym. Układać kolejno: sałatę, burgera z serem, cebulę, pomidory, plasterki ogórka, sos musztardowo-miodowy. Przykryć górną częścią bułki. Mini korniszona nadziać na wykałaczkę i włożyć ją w gotowego burgera (tak jak na zdjęciu).
WSKAZÓWKI
Podany czas smażenia burgerów jest orientacyjny. Ja lubię soczyste burgery, dlatego smażę je trochę krócej. Najlepiej samemu sprawdzić stopień wypieczenia mięsa i dopasować go do osobistych preferencji