Bułki do burgerów- prosty przepis

by Paula
Bułki do burgerów

Proste w wykonaniu bułki do burgerów, to popisowy wypiek mojej siostry.  Są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Jak dla mnie bułki to połowa sukcesu. Ważne jest, żeby pod wpływem soczystego burgera i dodatków, szybko nie robiły się zbyt miękkie. Ponieważ często robimy burgery w domu, a gotowe bułki ze sklepu nam nie smakują, szukałyśmy przepisu idealnego. Myślę, że go znalazłyśmy. Jeżeli lubicie słodszy smak bułek, możecie dodać trochę więcej cukru. Dajcie znać w komentarzach, jak smakowały.

Przepis na soczystego, domowego cheesburgera znajdziecie tutaj.

Bułki do burgerów
Bułki do burgerów

Bułki do burgerów

Wydrukuj
Porcje: 8
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

15 g cukru
10 g drożdży
150 g wody
90 g mleka
500 g maki pszennej
1 łyżeczka soli
80 g miękkiego masła
2 jajka
ziarna sezamu do posypania bułek

INSTRUKCJA

1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem i wodą, dokładnie wymieszać.
2. Do dużej miski dodać mąkę, sól, masło w kawałkach, 1 jajko. Zalać zaczynem drożdżowym i wyrobić na gładkie ciasto. Jeżeli będzie zbyt lepiące się, dodać trochę mąki. Powinno być miękkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę, w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat, podzielić na 8 części i z nich uformować bułki. Przykryć je czystą ściereczką i pozostawić na kolejne 40 minut.
4. Pod koniec tego czasu roztrzepać pozostałe jajko widelcem, dodać 1 łyżkę mleka i wymieszać. Mieszanką jajeczną posmarować wierzch bułek (najlepiej nadaje się do tego pędzelek silikonowy). Posypać obficie sezamem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Bułki powinny mieć złotobrązowy kolor.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz