Bułki do mini burgerów i nie tylko

by Paula
bułki do mini burgerów

Bułeczki do mini burgerów są puszyste, pachnące i mają chrupiącą skórkę. Z pewnością je pokochacie, gdyż są bardzo proste w wykonaniu i smakują obłędnie. Wszystko dzięki dodaniu masła. Idealnie nadają się do przygotowania mini burgerów, ale nie tylko. Sprawdzą się świetnie do małych kanapeczek lub po prostu na śniadanie, zarówno na słodko, jak i słono. Jeżeli przygotowuję je na imprezę, robię podwójną porcję. Z połowy przygotowuję mini burgery, a drugą połowę podaję jako przystawkę do maczaniach w dipach lub sosach. Moi goście je uwielbiają. 

Przepis na ich przykładowe podanie, znajdziecie tutaj: Klasyczne mini burgery

bułki do mini burgerów
bułki do mini burgerów

Bułki do mini burgerów i nie tylko

Wydrukuj
Porcje: 16 szt.
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

300 g mąki pszennej typ 500
1 jajko
25 g roztopionego, przestudzonego masła
1/2 kostki drożdży
125 g letniego mleka
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 białko
nasiona sezamu

INSTRUKCJA

1. Mąkę, pokruszone drożdże, cukier, sól, jajko, mleko i masło dodać do dużej miski lub na stolnicę i wyrobić na jednolite, elastyczne ciasto (można użyć robota kuchennego). Ciasto powinno być miękkie, lekko lepiące. Jeżeli będzie za bardzo się lepić, dodać odrobinę mąki. Uformować z niego kulę i włożyć do nasmarowanej tłuszczem miski.
2. Ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
3. Po upływie tego czasu, ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 równych części. Ja przekrajam ciasto na pół, następnie połówki na pół itd.
4. Z każdej części uformować kulkę i układać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu, aby lekko wyrosły.
5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
6. Białko jajka roztrzepać widelcem. Gotowym posmarować wierzch bułeczek (najlepiej użyć do tego silikonowego pędzelka) i posypać je obficie sezamem.
7. Bułki piec 16 minut (180 C) na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, aby ostygły.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz