Sałatka z kaszą bulgur i burakiem (lunchbox)

by Paula
Sałatka z kaszą bulgur i burakiem

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, dlatego co chwilę wymyślam nowe kompozycje. Dzisiejsza propozycja to połączenie smaków słodko-kwaśnych. Pożywna i zdrowa sałatka z kaszą bulgur i burakiem świetnie nadaje się jako posiłek do pracy. Szybka i prosta w przygotowaniu, bez wątpienia na długo nasyci Wasze żołądki.  Podstawą są buraczki, jabłko oraz korniszone ogórki. Wzorując się sałatką jarzynową dodałam jajko, które dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Nie mogło też zabraknąć kaszy bulgur, ponieważ jest bardzo dobrym źródłem błonnika. Dla podkreślenia smaku słony ser feta oraz ostra cebula i chili. Opcjonalnie możecie dodać bakłażany. Jeżeli chcecie, żeby były idealnie miękkie i miały chrupiącą skórkę, koniecznie usmażcie je w większej ilości oliwy z oliwek.

Jeśli uwielbiasz sałatki, to koniecznie sprawdź:

Bowl z batatami

Sałatkę z kurczakiem, ananasem i azjatyckim majo

Carpaccio z buraków

Sałatka z kaszą bulgur i burakiem

Sałatka z kaszą bulgur i burakiem (lunchbox)

Wydrukuj
Porcje: 1 porcja
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

3 łyżki kaszy bulgur
30 g sera feta
2 średnie, ugotowane buraki
1 małe jabłko
2 ogórki korniszone
1 jajko na twardo
¼ cebuli czerwonej
½ zielonej chili
50 g bakłażana (opcjonalnie)
oliwa z oliwek do smażenia

Dressing jogurtowy
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku

INSTRUKCJA

1. Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Bakłażana pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
2. Buraki, ser feta, ogórki korniszone, jabłko pokroić w kostkę. Jajko, chili i cebulę pokroić w cienkie plastry.
3. Przygotować dressing: jogurt, majonez, sok z cytryny oraz miód dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
4. Układać w miseczce lub na talerzu, w oddzielnych małych kupkach: kasza bulgur, buraki, bakłażan, ser feta, jajko, ogórki oraz jabłko. Posypać cebulą i chili. Całość polać sosem jogurtowym.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz