Ciasteczka owsiane z bakaliami

by Paula
Ciasteczka owsiane z bakaliami

Czasem przyjdzie mi ochota na coś słodkiego i zaczynam przeszukiwanie szafek. Pomysł na ciasteczka owsiane z bakaliami pojawił się właśnie w taki dzień, kiedy w domu nie było żadnych słodyczy. Ze względu na to musiałam wymyślić jakąś alternatywę. Spontanicznie zdecydowałam się na upieczenie ciastek ze składników, które akurat miałam pod ręką. Dodałam otręby, płatki owsiane, orzechy, mus jabłkowy, siemię lniane i bakalie. W przeciwieństwie do przetworzonych słodkości, takie domowe są dużo bardziej wartościowe i zdrowsze. Idealnie nadaje się jako przekąska, drugie śniadanie lub do kawy.  

Ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka owsiane z bakaliami

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Wydrukuj
Porcje: 16-18 sztuk
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

Składniki suche
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki siemienia lnianego
bakalie po 2 łyżki ( do wyboru lub wszystkie): orzechy włoskie, orzechy ziemne, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, rodzynki, żurawina, sezam


Składniki mokre

1 ½ szklanki gęstego musu jabłkowego
1 jajko
3 łyżki oleju kokosowego lub masła/margaryny
2 łyżki miodu
łyżeczka aromatu migdałowego

Do dekoracji: nasiona słonecznika i pestki dyni

INSTRUKCJA

1. Orzechy ziemne i włoskie grubo posiekać. Wszystkie suche składniki przełożyć do miski i wymieszać.
2. Olej kokosowy/masło rozpuścić. Następnie dodać miód, mus jabłkowy, aromat i jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
3. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodać odrobinę otrębów.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
5. Ręce zwilżyć wodą i formować z ciasta kulki o średnicy około 5 cm. Układać na blasze, zachowując odstępy. Następnie kulki spłaszczyć łyżką, tak żeby powstały ciastka. Wierzch udekorować ziarnami słonecznika i pestkami dyni.
6. Piec 20 minut. Ciastka powinny mieć złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz