Czasem przyjdzie mi ochota na coś słodkiego i zaczynam przeszukiwanie szafek. Pomysł na ciasteczka owsiane z bakaliami pojawił się właśnie w taki dzień, kiedy w domu nie było żadnych słodyczy. Ze względu na to musiałam wymyślić jakąś alternatywę. Spontanicznie zdecydowałam się na upieczenie ciastek ze składników, które akurat miałam pod ręką. Dodałam otręby, płatki owsiane, orzechy, mus jabłkowy, siemię lniane i bakalie. W przeciwieństwie do przetworzonych słodkości, takie domowe są dużo bardziej wartościowe i zdrowsze. Idealnie nadaje się jako przekąska, drugie śniadanie lub do kawy.
SKŁADNIKI
Składniki suche
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki siemienia lnianego
bakalie po 2 łyżki ( do wyboru lub wszystkie): orzechy włoskie, orzechy ziemne, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, rodzynki, żurawina, sezam
Składniki mokre
1 ½ szklanki gęstego musu jabłkowego
1 jajko
3 łyżki oleju kokosowego lub masła/margaryny
2 łyżki miodu
łyżeczka aromatu migdałowego
Do dekoracji: nasiona słonecznika i pestki dyni
INSTRUKCJA
1. Orzechy ziemne i włoskie grubo posiekać. Wszystkie suche składniki przełożyć do miski i wymieszać.
2. Olej kokosowy/masło rozpuścić. Następnie dodać miód, mus jabłkowy, aromat i jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
3. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodać odrobinę otrębów.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
5. Ręce zwilżyć wodą i formować z ciasta kulki o średnicy około 5 cm. Układać na blasze, zachowując odstępy. Następnie kulki spłaszczyć łyżką, tak żeby powstały ciastka. Wierzch udekorować ziarnami słonecznika i pestkami dyni.
6. Piec 20 minut. Ciastka powinny mieć złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.