Lato w Berlinie to idealny czas, żeby spróbować tutejsze lody. Ich jakość jest naprawdę na wysokim poziomie, a lodziarnie prześcigają się oferując coraz to nowe, oryginalne smaki. Lody jem prawie codziennie, dlatego śmiało mogę powiedzieć, że stałam się w tej dziedzinie poniekąd ekspertem. Dzisiaj pokażę Wam pięć moich ulubionych miejsc, w których moim zdaniem zjecie najlepsze lody w Berlinie, w dzielnicy Friedrichshain. Prawdopodobnie ciężko będzie Wam stwierdzić, które smakują lepiej. Ja odwiedzam lodziarnie regularnie, w zależności od tego na jaki smak danego dnia mam ochotę. Wszystkie polecane miejscówki mają ze sobą coś wspólnego: sprzedają lody naturalne, własnej produkcji, na pełnym bio-mleku lub śmietance.
SchneeEISschen (Scharnweberstraße 20, 10247 Berlin)
![Berlin schnee](https://cookingandplaces.pl/wp-content/uploads/2021/07/najlepsze-lody-w-berlinie-schnee-3-768x1024.jpg)
![Berlin schnee](https://cookingandplaces.pl/wp-content/uploads/2021/07/najlepsze-lody-w-berlinie-schnee-2-768x1024.jpg)
To pierwsza lodziarnia, która odkryłam, kiedy przeprowadziłam się do Berlina. Moje serce podbiły smaki: mleczko w tubce (Milchmädchen) i orzeszków ziemnych, w którym są kawałki czekolady, karmel i orzeszki. Poza tym interesujące smaki to: sorbet mango, brownie z kawałkami ciasta i orzechami, perska pistacja. Mają też całkiem niezły asortyment lodów wegańskich oraz smaczna kawę mrożoną z lodami i bitą śmietaną.
Gałka: 1,30 Euro
Natur Eis (Gärtnerstraße 2, 10245 Berlin)
![najlepsze lody w berlinie natur](https://cookingandplaces.pl/wp-content/uploads/2021/07/najlepsze-lody-w-berlinie-natur-2-768x1024.jpg)
![Berlin natur](https://cookingandplaces.pl/wp-content/uploads/2021/07/najlepsze-lody-w-berlinie-natur-1-768x1024.jpg)
…czyli lody na polskiej śmietance. Lodziarnia prowadzona jest przez bardzo sympatyczną parę z Polski. Lody są przepyszne i znajdują się blisko naszego mieszkania, dlatego jesteśmy tam stałymi klientami. Próbowałam wielu smaków i każdy jest godny polecenia, np. brownie, ricotta z żurawiną, sycylijska pistacja, słony karmel, ciemny sezam czy orzech-czekolada i karmel.
1 mała gałka: 1,10 Euro, duża: 1,40 Euro
Eispiraten (Grünberger Str. 85, 10245 Berlin)
![Berlin eispiraten](https://cookingandplaces.pl/wp-content/uploads/2021/07/najlepsze-lody-w-berlinie-eispiraten-768x1024.jpg)
Eispiraten to jedna z najbardziej znanych lodziarni w okolicy, dlatego kolejka (szczególnie w weekendy) jest prawie tak długa, jak w Mustafa Gemüse Kebab ;). Czekanie opłaca się jednak bardziej niż w przypadku kebaba, ponieważ jakość i mega duży wybór smaków wynagradzają trudy. Lody są naturalne, bez konserwantów i sztucznych barwników. Codziennie w ofercie 32 smaki. Do moich ulubionych należą: miód z sezamem, jabłecznik babci, kasza manna ze śliwką i cynamonem oraz sorbet malinowy z nutą bazylii.
1 gałka: 1,10 Euro; kubeczki w zależności od wielkości od 2,70 do 5,50 Euro.
Caramello (Wühlischstr. 31, 10245 Berlin)
![najlepsze lody w berlinie caramello](https://cookingandplaces.pl/wp-content/uploads/2021/07/najlepsze-lody-w-berlinie-caramello-768x1024.jpg)
To bez wątpienia jedna ze znanych mi lodziarni, która oferuje największy wybór lodów wegańskich (i to nie tylko sorbety). Oprócz pysznych smaków, lody w Caramello maja bajkowe nazwy, np. sezamie otwórz się. Do produkcji właściciele używają dobrych jakościowo bio składników: pełne mleko z Brandenburgii lub pistacje prosto z Sycylii. Codziennie zmieniające się smaki z pewnością sprawią, że lody w Caramello nigdy mi się nie znudzą.
1 gałka: 1,40 Euro
Royal Eisladen
![najlepsze lody w berlinie royal](https://cookingandplaces.pl/wp-content/uploads/2021/07/najlepsze-lody-w-berlinie-royal-768x1024.jpg)
To mała lodziarnia w bocznej uliczce, o której wiedzą tylko lokalni. Właściciel potrafi opowiadać o lodach i połączeniu smaków z taką pasją, że najchętniej wykupiłabym wszystko. Pistacja, lawenda, matcha i mój ulubiony smak orzeszków ziemnych – wszystkie są przepyszne. Polecam również kawę mrożoną.
1 gałka: 1,30 Euro