Mus czekoladowy z nutą pomarańczy

by Paula
Mus czekoladowy z pomarańczą

Czy są tutaj miłośnicy czekolady? Bez wątpienia jestem jednym z nich. Ponieważ szukałam szybkiego i prostego w wykonaniu deseru na sylwestra, wpadłam na pomysł, żeby tym razem zrobić mus czekoladowy z nutą pomarańczy. Deser nie jest pracochłonny. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Intensywnie czekoladowy smak, przełamany gorzką nutą pomarańczy, kremowa konsystencja – po prostu niebo w gębie!

Mus czekoladowy z pomarańczą

Mus czekoladowy z nutą pomarańczy

Wydrukuj
Porcje: 8
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka stołowa cukru pudru
1 łyżeczka naturalnego kakao
4 jajka
50 g miękkiego masła
300 g śmietany kremówki do ubijania 30 lub 36%
50 ml likieru pomarańczowego/wyciśniętego soku z pomarańczy
Do dekoracji: plasterki pomarańczy, gałązka świerku

INSTRUKCJA

1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
2. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę.
3. Do ciepłej czekolady dodać żółtka, cukier puder, kakao i wymieszać mikserem. Pod koniec mieszania dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i dalej miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na sam koniec dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do masy czekoladowej, miksując na delikatnych obrotach. Na sam koniec dodać likier lub sok pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
5. Gotowy deser przełożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na około 3 godziny.
6. Przed podaniem udekorować plastrami pomarańczy i gałązką świerku.

WSKAZÓWKI

Deser jest dość kaloryczny i syty, dlatego proponuje podawać go w małych porcjach, np. w szklanych słoiczkach.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz