Od kilku lat jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju mini-przekąsek, które często podaje moim gościom. Pomysłów mam mnóstwo, jednak większość z nich jest dość pracochłonna. Dzisiaj przepis na szybkie w przygotowaniu finger food, które idealnie nadaje się na imprezę i bez wątpienia zrobi wrażenie na Waszych gościach. Mini kulki serowe nie tylko świetnie prezentują się na stole, ale przede wszystkim są smaczne. Kremowy serek w kolorowej otoczce dobrze smakuje w połączeniu z paluchami lub nachosami. Pod przepisem podstawowym podałam Wam listę moich pomysłów na otoczki. Jeżeli macie więcej koncepcji, podzielcie się nimi w komentarzu pod postem.
SKŁADNIKI
250 g sera twarogowego tłustego
75 g sera żółtego startego na tarce z grubymi oczkami ( np. Gouda)
1 łyżka stołowa jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki czosnku granulowanego
½ łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
paluchy lub nachosy
Do dekoracji: (w zależności od upodobań)
pietruszka, szczypiorek, świeże zioła
suszone owoce, np. żurawina, suszone morele
orzechy rozdrobnione, np. włoskie, laskowe, pistacje, nerkowce
pokruszone precle, nachosy, chipsy ziemniaczane (polecam ostre smaki)
nasiona słonecznika, lnu, sezam, chia, pestki dyni
warzywa lub owoce: papryka, marchewka chili, granat, jalapenos
INSTRUKCJA
1. Ser twarogowy mocno rozdrobnić widelcem, dodać żółty ser starty na tarce i jogurt grecki.
2. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
3. Odłożyć na 15 minut do lodówki.
4. W tym czasie, przygotować na oddzielonych talerzykach produkty do dekoracji
5. Z masy serowej uformować kulki i obtaczać je z każdej strony, np. w ziołach.
6. Układać na półmisku. W każdą kulkę wbić paluszek lub nachosa.
WSKAZÓWKI
Jeżeli lubicie bardziej słony i intensywny smak, twaróg możecie połączyć z serem feta, w proporcjach 50/50.
2 komentarze
Musze zrobic na Sylwestra!
Pewnie, nadadzą się idealnie 🙂