Pasta z pieczonych marchewek

by Paula
Pasta z pieczonych marchewek na toście

Przepyszna pasta z pieczonych marchewek, z pewnością sprawi, że Wasze poranki staną się lepsze.

Często, podczas zakupów zdarza mi się chodzić po sklepie i zastanawiać się, co tym razem wziąć na śniadanie, do kanapek. Awokado, sery, jajka, – były ostatnio. Wędliny – staram się jeść tylko te własnej roboty. Niestety mój chłopak nie pomaga i na pytanie co chcesz do chleba, najczęściej odpowiada nie wiem…

Chciałam urozmaicić naszą kuchnię i odmienić standardowe śniadania, dlatego inspiracji szukałam w różnych kuchniach świata. Zobaczcie, co z tego wynikło.

Pasta z pieczonych marchewek na toście

Pasta z pieczonych marchewek

Wydrukuj
Porcje: 4
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

5 małych marchewek
1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty sezamowej - tahini lub masła orzechowego
szczypta kardamonu, kuminu rzymskiego, imbiru i kurkumy
sól i pieprz cayenne do smaku

INSTRUKCJA

1.Marchewki obieramy, smarujemy oliwą i oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
2.Pieczemy ok. 30-35 minut. W zależności od rodzaju naszego piekarnika. Ja mam gazowy, więc piecze się znacznie szybciej. Marchewki powinny być miękkie, w kolorze złotym.
3.Kiedy ostygną, kroimy je na mniejsze kawałki, dodajemy tahinę lub masła orzechowego, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy.
4. Wszystko blendujemy na jednolitą masę.
5. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub tostami.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz