Na co dzień lubię eksperymentować w kuchni i nadawać tradycyjnym daniom nowego smaku. Klasyczne śledzie wzbogacone o odpowiednio dobrane dodatki, które nadają im oryginalności i bez wątpienia pozytywnie zaskoczą Wasze podniebienie. Raz spróbowane, śledzie wykwintne na stałe zagościły w moim menu. Przepis na nie, chcą wszyscy znajomi. Słodko-kwaśny sos pomarańczowo-miodowy idealnie komponuje się ze śliwką, orzechami i podsmażoną cebulką, w rezultacie nadaje tej potrawie bardzo ciekawego smaku. Idealne na sylwestra i inne imprezy. Zapraszam do spróbowania.
SKŁADNIKI
6 śliwek suszonych (wcześniej namoczyć w wodzie ok. 20-30 minut)
1 średnia cebula
3 filety śledziowe (wcześniej wymoczyć w wodzie ok. 1 godziny)
garść orzechów włoskich
1 pomarańcza
1 łyżka stołowa miodu
1 łyżka stołowa octu
4 łyżki stołowe tłuszczu roślinnego
INSTRUKCJA
1. Z pomarańczy wycisnąć sok. Dodać do niego miód i ocet i wymieszać.
2. Wymoczone filety śledziowe, pokroić w paski.
3. Cebulę pokroić w półksiężyce. Odsączone śliwki i orzechy pokroić na drobne kawałki.
4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać śliwki i orzechy i razem smażyć około 2-3 minut. Dodać przygotowany wcześniej sos pomarańczowo-miodowy i ostudzić.
5. Na półmisku układać pokrojone filety śledziowe i obłożyć je przygotowaną mieszanką śliwkowo- orzechową.