Jeżeli szukacie pomysłu na smaczną i apetycznie wyglądającą przystawkę, z pewnością pokochacie parmezanowe scones z łososiem i puszystym serkiem. Malutkie bułeczki, z wyrazistą nutą parmezanu, wypełnione kremowym śmietankowo-chrzanowym serkiem i plastrami łososia na liściu sałaty, zachwycą Wasze podniebienia. Odpowiednie podanie i dekoracja, sprawią, że będą prawdziwą atrakcją imprezowego bufetu. Na koniec dodam, że błyskawicznie znikają ze stołu.
Przepis podstawowy na parmezanowe scones tutaj: Parmezanowe scones
Jeśli macie ochotę na wersję, którą można zjeść na słodko, to scones bułeczki śniadaniowe na pewno Wam posmakują.


SKŁADNIKI
150 g łososia wędzonego
2 opakowania puszystego serka twarogowego śmietankowego (np. almette lub łaciaty)
2 łyżeczki chrzanu
zielona sałata, ja użyłam typu lollo bionda
świeży koperek do dekoracji
INSTRUKCJA
1. Upiec parmezanowe scones z przepisu podanego powyżej, ostudzić.
2. Serek wyłożyć do miseczki, dodać chrzan i wymieszać.
3. Scones przekroić na pół. Na dolnej części ułożyć listki sałaty.
4. Serek przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na sałatę (ewentualnie można nałożyć łyżką).
5. Na wierzch ułożyć plaster łososia, udekorować gałązka świeżego koperku i przykryć wierzchnią częścią scones. Podawać na drewnianej desce lub półmisku. W środek można wbić ozdobna wykałaczkę.
WSKAZÓWKI
Jeżeli nie lubicie chrzanu, możecie użyć serka śmietankowego lub innego ulubionego smaku. Inna opcją będzie zakup dwóch różnych smaków serków, lub w punkcie 2. dodanie np. świeżych ziół albo rozgniecionego czosnku.
3 komentarze
Dziś zrobiłam właśnie te sconsy , są pycha 😊 Od dziś będą gościć na każdej imprezie . Zrobiłam w dwóch wersjach , pierwsza to taka jak Twoja propozycja ,a druga to sałata ,szynka serano , ser camembert naturalny i kawałek oliwki czarnej – mega 🤗😊
Świetny pomysł! Będę musiała spróbować i cieszę się, że smakowały. Niedługo dodam przepis na słodkie scones, też są pycha 🙂
Te z łososiem są pyszne,ale same bułeczki z masłem są rewelacyjne. Pychota, polecam.