Parmezanowe scones z łososiem i serkiem

by Paula
Parmezanowe scones z łososiem i serkiem

Jeżeli szukacie pomysłu na smaczną i apetycznie wyglądającą przystawkę, z pewnością pokochacie parmezanowe scones z łososiem i puszystym serkiem. Malutkie bułeczki, z wyrazistą nutą parmezanu, wypełnione kremowym śmietankowo-chrzanowym serkiem i plastrami łososia na liściu sałaty, zachwycą Wasze podniebienia. Odpowiednie podanie i dekoracja, sprawią, że będą prawdziwą atrakcją imprezowego bufetu. Na koniec dodam, że błyskawicznie znikają ze stołu.

Przepis podstawowy na parmezanowe scones tutaj: Parmezanowe scones

Jeśli macie ochotę na wersję, którą można zjeść na słodko, to scones bułeczki śniadaniowe na pewno Wam posmakują.

Parmezanowe scones z łososiem i serkiem
Parmezanowe scones z łososiem i serkiem

Parmezanowe scones z łososiem i puszystym serkiem

Wydrukuj
Porcje: 20 szt.
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

150 g łososia wędzonego
2 opakowania puszystego serka twarogowego śmietankowego (np. almette lub łaciaty)
2 łyżeczki chrzanu
zielona sałata, ja użyłam typu lollo bionda
świeży koperek do dekoracji

INSTRUKCJA

1. Upiec parmezanowe scones z przepisu podanego powyżej, ostudzić.
2. Serek wyłożyć do miseczki, dodać chrzan i wymieszać.
3. Scones przekroić na pół. Na dolnej części ułożyć listki sałaty.
4. Serek przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na sałatę (ewentualnie można nałożyć łyżką).
5. Na wierzch ułożyć plaster łososia, udekorować gałązka świeżego koperku i przykryć wierzchnią częścią scones. Podawać na drewnianej desce lub półmisku. W środek można wbić ozdobna wykałaczkę.

WSKAZÓWKI

Jeżeli nie lubicie chrzanu, możecie użyć serka śmietankowego lub innego ulubionego smaku. Inna opcją będzie zakup dwóch różnych smaków serków, lub w punkcie 2. dodanie np. świeżych ziół albo rozgniecionego czosnku.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

3 komentarze

Aśka 31 grudnia 2020 - 16:32

Dziś zrobiłam właśnie te sconsy , są pycha 😊 Od dziś będą gościć na każdej imprezie . Zrobiłam w dwóch wersjach , pierwsza to taka jak Twoja propozycja ,a druga to sałata ,szynka serano , ser camembert naturalny i kawałek oliwki czarnej – mega 🤗😊

Odpowiedz
Paula 31 grudnia 2020 - 17:54

Świetny pomysł! Będę musiała spróbować i cieszę się, że smakowały. Niedługo dodam przepis na słodkie scones, też są pycha 🙂

Odpowiedz
Magda 4 stycznia 2021 - 15:15

Te z łososiem są pyszne,ale same bułeczki z masłem są rewelacyjne. Pychota, polecam.

Odpowiedz

Zostaw komentarz