Warstwowa sałatka śledziowa z burakiem

by Paula
Warstwowa sałatka śledziowa z burakiem

Warstwowa sałatka śledziowa z burakiem, to bez wątpienia moja ulubiona potrawa ze śledzi. Najlepsza jesienią i zimą, ponieważ do jej przygotowania używamy sezonowych warzyw: ziemniaków, buraków i czerwonej cebuli. Dzięki idealnie dobranym składnikom rozpływa się w ustach i mam wrażenie, że nie mogę przestać jej jeść. Ze względu na fakt, że jest prosta w wykonaniu oraz zawiera łatwo dostępne produkty, idealnie nadaje się na szybką kolację lub spontaniczną imprezę. Spróbujcie i dajcie znać, czy też moglibyście jeść ją bez przerwy.

Warstwowa sałatka śledziowa z burakiem

Warstwowa sałatka śledziowa

Wydrukuj
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

2 filety śledziowe
2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
2 jajka ugotowane na twardo
1 duży ugotowany burak
1 duża czerwona cebula
4 łyżki stołowe majonezu
6 łyżek stołowych jogurtu greckiego
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki do dekoracji

INSTRUKCJA

1. Filety śledziowe wymoczyć w wodzie około godziny. Po upływie tego czasu pokroić w cienkie paski. Wyłożyć na dno średniej wielkości szklanej salaterki.
2. Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć na śledzie.
3. W oddzielny pojemniku dokładnie wymieszać jogurt z majonezem. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Połową sosu polać ziemniaki.
4. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o średnich oczkach i równomiernie wyłożyć na warstwę sosu.
5. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do sałatki.
6. Cebulę pokroić na drobną kostkę i wyłożyć na warstwę buraczków.
7. Wierzch sałatki polać pozostałym sosem, doprawić pieprzem, solą i udekorować natką pietruszki. 8. Ostawić na minimum godzinę do lodówki.

WSKAZÓWKI

Sałatkę najlepiej przygotowywać w ten sam dzień i podawać świeżą.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz