Parmezanowe scones

by Paula
Parmezanowe scones bułeczki

Maślane scones na stałe zagościły w moim śniadaniowym menu. W poszukiwaniu pomysłu na nowe przystawki, wpadłam na pomysł, aby lekko przerobić przepis i dodać do niego trochę sera parmezan. W przeciwieństwie do ich słodszej wersji, parmezanowe scones są wytrawne w smaku i idealnie nadają się tworzenia małych kanapeczek, z różnorodnym wypełnieniem. Wyglądają mega apetycznie i w mgnieniu oka znikają ze stołu. Poniżej podaje Wam przepis podstawowy. Możecie przełożyć je Waszymi ulubionymi dodatkami lub zainspirować się moimi pomysłami, np. scones z łososiem i puszystym serkiem. Jeśli natomiast wolicie wersję mniej intensywną, którą można zjeść na słodko, to scones śniadaniowe na pewno Wam posmakują.

Parmezanowe scones bułeczki
Parmezanowe scones bułeczki

Parmezanowe scones

Wydrukuj
Porcje: 20 szt.
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz

SKŁADNIKI

100 g startego sera typu parmezan lub grana podano
1 duże jajko
300 g mąki, plus trochę do posypaniu stolnicy
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
¾ płaskiej łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
170 g mleka/napoju roślinnego
90 g miękkiego masła
Do dekoracji: sól morska; zioła, np. oregano, bazylia; sezam, rozdrobnione orzechy

INSTRUKCJA

1. Jajko roztrzepać widelcem. Odłożyć 1 łyżkę stołową do posmarowania bułeczek.
2. Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę lub do dużej miski. Dodać parmezan, proszek do pieczenia, sól, cukier, masło pokrojone na mniejsze kawałki, mleko i wyrobić, tak żeby ciasto miało jednolitą konsystencję. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepiące, dodać odrobine mąki.
3. Ciasto przełożyć na stolnicę lub blat obficie posypany mąką i rozwałkować na grubość ok 1,5 cm.
4. Metalową foremką lub szklanką (najlepiej wcześniej zanurzyć w mące) o średnicy ok. 5-6 cm wykrawać kółka.
5. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp.
6. Do odłożonego wcześniej jajka dodać 1 łyżkę stołową mleka i wymieszać. Mieszanką smarować wierzch scones (najlepiej nadaje się do tego silikonowy pędzelek). Posypać solą, ziołami lub sezamem.
7. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gotowe scones powinny mieć złoty kolor.

Zrobiłaś/eś ten przepis?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @cookingandplaces

Podobne wpisy

Zostaw komentarz