Buraczki uwielbiam od dziecka. Kiedy pierwszy raz spróbowałam carpaccio z buraków, od razu wiedziałam, że to mój smak. To bardzo prosta i szybka do przyrządzenia sałatka. Przede wszystkim jest bardzo zdrowa, ponieważ główny składnik- burak posiada właściwości lecznicze. W związku z tym spożywając go, dostarczamy do naszego organizmu m.in. wartościowe węglowodany, błonnik, witaminy oraz minerały. Buraki wzmacniają układ krwionośny i odpornościowy, posiadają właściwości przeciwnowotworowe, a nawet pomagają zmniejszyć objawy menopauzy. Dlatego tak ważne jest, wprowadzenie ich do codziennej diety. Carpaccio z buraków to potrawa, która idealnie nadaje się na lekki obiad lub kolację. Ser feta doskonale podkreśla smak buraków, a sos na bazie czosnku, miodu i musztardy nadaje wyjątkowego aromatu. Do tego pestki słonecznika lub dyni, które są istotnym źródłem witaminy E.
SKŁADNIKI
2 średnie upieczone buraki
50 g rukoli lub mieszanki salat (u mnie rukola, szpinak, roszponka)
40 g sera feta
garść pestek słonecznika lub dyni
sól, pieprz
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
ząbek czosnku
INSTRUKCJA
1. Buraki pokroić w cienkie plastry. Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) uprażyć pestki słonecznika lub dyni.
2. Oliwę wymieszać z miodem, musztardą, sokiem z limonki lub cytryną, dodać rozgnieciony ząbek czosnku.
3. Na talerzu układamy w następującej kolejności: sałata, plastry buraków, pokruszony ser feta, pestki słoneczniki lub dyni. Całość polać wcześniej przygotowanym sosem. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.